11 leuke dingen om te doen tijdens de lockdown

16 december 2020

Dingen om te doen tijdens lockdown? Even lekker shoppen of een museum bezoeken is er niet bij. En ook de sportschool is gesloten. Maar niet getreurd, want er zijn genoeg leuke dingen die je nog wel mag doen tijdens corona lockdown. We zetten ze voor je op een rij, zodat jij je de komende weken niet hoeft te vervelen.

Dingen om te doen tijdens lockdown: 11 tips

1. Ga geo cachen

Geocaching is een soort schatzoeken voor grote mensen. Het een buitensport en -spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie, om ergens ter wereld een zogenoemde cache te vinden. De organisatie achter geocaching is het Amerikaanse bedrijf Groundspeak. Het bestaat al meer dan 15 jaar en er is inmiddels een gigantische community rondom dit spel ontstaan. Het leuke is dat je met geocaching lekker buiten in beweging bent en als het goed is wordt beloond met het vinden van de cache. 

2. Stippel een tocht uit langs weggeefboekenkastjes

Lezen is goed voor de mens, de samenleving als geheel en de economie, blijkt uit drie onderzoeken in opdracht van kennisplatform KVB Boekwerk. Wie leest, ontwikkelt inlevings- en denkvermogen en vaardigheden die nodig zijn in de nieuwe wereld van digitalisering en globalisering. Ook leidt lezen tot geluk en ontspanning en zijn lezers gezonder omdat ze beter geïnformeerd zijn over gezondheidsrisico's.

Zin om een nieuw boek te vinden? Plan dan een tocht langs de lokale buurtboekenkastjes/weggeefkastjes. Als je zelf boeken hebt waar je van af wilt, kun je die meenemen. Zo combineer je het nuttige met het aangename: je bent lekker in beweging, heb een opgeruimde boekenkast en als het meezit vers leesvoer als beloning.

3. Wandel een figuur op de kaart

Wandelen is gezond en zeker in tijden van lockdown is het aan te raden elke dag minimaal een halfuur de benen te strekken. Vind je wandelen een beetje saai? Daag jezelf dan extra uit door met een hardloopapp je route te volgen en een figuur op de kaart te wandelen. Wandel een vogel, een cactus, een coronavirusdeeltje, en je hebt na afloop een leuk aandenken dat het ook nog eens fantastisch doet op social media. 

4. Plan een culinaire afhaaltocht

De café’s en restaurants zijn nog steeds verplicht dicht, maar bezorgen en afhalen mag nog wel. Check van tevoren waar je een lekkere warme choco, een broodje of een andere lekkernij kunt afhalen en stippel een handige route uit langs deze locaties. Loop vervolgens met een vriend/vriendin deze route, die om de zoveel kilometer een fijne beloning in petto heeft.

5. Stel jezelf een sportief doel en probeer dat doel te halen

Altijd al willen gaan hardlopen maar nooit de rust kunnen vinden? Dan is dit je moment! Stel jezelf een sportief doel (bijvoorbeeld 10 kilometer hardlopen/ 2 kilo afvallen/ 20 keer kunnen opdrukken) en probeer dat doel binnen de lockdown te realiseren.  

6. Ga Ingress spelen

Ingress is een augmented realityspel. In het spel is de echte buitenwereld in de app vertegenwoordigd in de vorm van een uitgeklede versie van Google Maps in aangepaste kleurstelling, virtueel gevuld met portals. Twee partijen, de Enlightened (verlichten) en de Resistance (verzet), strijden om de controle van deze portals. Doel van Ingress is om als partij zoveel mogelijk oppervlakte (gewogen naar bevolkingsdichtheid) te beslaan door de portals in driehoeken aan elkaar te koppelen. In het spel kun je verschillende items verzamelen door portals te hacken. Hoe hoger de waarde van het portal, des te hoger de waarde van de gehackte items. Om partals te hacken moet je daadwerkelijk op pad en naar de portal toe. Je bent dus lekker aan het bewegen terwijl je dit spel speelt. 

7. Ga Pokemon Go spelen

Pokémon GO is een spel dat voortbouwt op het speelveld van Ingress. Het spel maakt ook gebruik van augmented reality en gps, om animaties te projecteren op beelden van de camera van een smartphone. In het spel moet je virtuele Pokémon zoeken, ze vangen en daarna trainen. De virtuele Pokémon vind je op plekken in de echte wereld. Er wordt door verschillende deskundigen gezegd dat Pokémon Go de mentale en fysieke gezondheid van spelers die lijden aan depressie en sociale angst verbetert. Het sociale karakter van het spel biedt mensen de mogelijkheid om te communiceren met mensen van alle achtergronden. Spelers melden ook verhoogde motivatie om buiten te lopen en een betere stemming. Het is voor het eerst dat het spelen van de videogame de geestelijke gezondheid in de echte wereld kan verbeteren. Het spel creëert een sterke motivatie voor mensen om naar buiten te gaan en meer actief te zijn. 

8. Organiseer een speurtocht

Wie zegt dat speurtochten alleen leuk zijn voor kinderen. Ook volwassenen kunnen er, al dan niet met hun kroost, best wat pret aan beleven. Je kunt met een bevriend stel afspreken dat je voor elkaar een speurtocht uitzet op een nader af te spreken locatie. Zo doe je elkaar een plezier zonder dat je de coronamaatregelen breekt. 

9. Ruim je kledingkast op

Deze lockdown is een perfect moment om je kledingkast eens even flink op te schonen. Wat pas je niet meer? Wat heb je al jaren niet gedragen? Weg ermee! Marie Kondo style. Verkoop je spulletjes vervolgens op Marktplaats of Vinted en je verdient er ook nog een leuk centje mee. 

10. Kleed je mooi aan

Je kan tijdens de lockdown natuurlijk permanent in je huispak blijven rondlopen, maar dat hoeft niet. Hoe leuk is het om, wanneer je lekker hebt gekookt, een mooie jurk aantrekken of je beste pakkie? Of wat dacht je van een gala-avond? Make-upje erbij en het lijkt wel of je in een restaurant zit.

11. Pak een creatieve hobby op

Ben je altijd al nieuwsgierig geweest hoe je zelf een rok naait? Wil je leren breien of haken? Of lijkt het je leuk om een borduurwerk te maken? Probeer dat dan vooral nu uit. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen