Met deze 3 simpele maatregelen blijf je tijdens je vakantie corona de baas

zonnebrandcrème, mondkapje, zonnebril en zonnehoed
23 juli 2020

Drie eenvoudige maatregelen zorgen ervoor dat we het coronavirus kunnen overwinnen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht die wereldwijd aandacht krijgt. 

Op 21 juli werd de studie door zes onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht gepubliceerd in het tijdschrift PloS Medicine (Public Library of Science). In het onderzoek staat een rekenmodel centraal waarmee gekeken kan worden hoe snel het virus zich verspreidt en hoe goed de maatregelen werken om die verspreiding tegen te gaan.

Drie simpele maatregelen

Er zijn, zo blijkt uit het onderzoek, drie simpele dingen die écht goed werken, zelfs zonder vaccin of aanvullende medische maatregelen: handen wassen, anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. 

Cumulatieve werking

Volgens de wetenschappers kan een grote epidemie worden vermeden als de genoemde maatregelen voor meer dan 50 procent worden opgevolgd. Wanneer dat percentage lager ligt leidt dat tot minder besmettingen, maar is een piek niet te vermijden. Bovendien is het effect van de maatregelen volgens de onderzoekers cumulatief: „Als 90 procent van de mensen hun handen wast en 25 procent zich houdt aan de anderhalvemetermaatregel, dan zal er geen grote uitbraak plaatsvinden”. 

Ook andere Westerse landen

Voor de studie werden contacten tussen Nederlanders onderzocht, maar het rekenmodel is volgens de wetenschappers ook toepasbaar op andere Westerse landen. Regeringen zouden volgens hen meer moeten doen om het publiek voor te lichten hoe het virus zich verspreidt en hoe we met deze drie cruciale simpele maatregelen het virus kunnen verslaan. Daarbij maakt het volgens hen niet uit of die maatregelen verplicht worden gesteld of alleen worden aangeraden.

Mondkapjes wel degelijk effectief

Over de effectiviteit van het dragen van mondkapjes klinken in Nederland nog steeds verschillende opvattingen door, maar volgens de Utrechtse onderzoekers helpen ze wel degelijk, vooral tegen de verspreiding van zogenaamde aerosolen. Dat zijn heel lichte, kleine waterdruppels die uitgeademd worden en waarin het virus schuil kan gaan. Aerosolen komen namelijk veel verder dan anderhalve meter, zelfs tot zes meter, en het virus kan daarin geruime tijd overleven. Het dragen van een mondmasker is daarom wel degelijk effectief.

Witte Huis

De onderzoeksresultaten van van de Utrechtse wetenschappers zijn inmiddels zelfs doorgedrongen tot in het Witte Huis: „Als iedereen zich houdt aan deze simpele maatregelen, dan laten de modellen zien dat een lockdown niet meer noodzakelijk is”, aldus admiraal Brett Giroir. En zelfs President Trump, de hardnekkigste ontkenner van het nut van het dragen van mondmaskers, ging overstag. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen