6 exotische fruitsoorten die je vast nog niet kende

Exotisch fruit
20 februari 2021

Veel mensen denken dat fruit eten saai is. Maar dat hoeft niet zo te zijn, als je weet wat er allemaal te ontdekken is op fruitgebied. Hoewel het prima is om elke dag een appel te eten, kun je ook eens gaan variëren met fruitsoorten waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. Er is geen fruitsoort die alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt, dus juist daarom is het belangrijk om te variëren. We hebben zes exotische fruitsoorten waar je nog nooit van hebt gehoord voor je op een rij gezet. 

Cherimoya

De cherimoya, ook wel suikerappel of Jamaica-appel genoemd, is een hartvormige vrucht met een groene schil. Deze exotische fruitsoort groeit in tropische regio’s over de hele wereld, maar vooral in Midden- en Zuid-Amerika. De buitenkant van een cherimoya lijkt op schubben. De binnenkant bevat romig vruchtvlees en heeft een zoete smaak. Verder lijkt de smaak op een combinatie van ananas, banaan en aardbei. Je kunt hem uitlepelen, maar het is ook lekker om het te verwerken in je salade. Let wel op dat je de pitten en de schil niet eet, ze kunnen namelijk giftig zijn!


Kiwano

De kiwano: je zou denken dat het op een kiwi lijkt, maar hij is familie van de meloen en de komkommer. Vandaar dat deze exotische fruitsoort ook wel gehoornde meloen wordt genoemd. De vrucht is afkomstig uit de Kalahari woestijn in Afrika. Hij is eetbaar wanneer de schil van groen naar oranje verkleurt. Qua smaak lijkt de kiwano op een combinatie van meloen, komkommer en banaan. Net als cherimoya kun je de kiwano gewoon uitlepelen, maar hij is ook lekker met yoghurt of in een salade met komkommer en tomaat.


Sapodilla

De sapodilla is afkomstig uit Midden-Amerika en afhankelijk van het ras is hij rond of ovaal. De schil is bruin en het vruchtvlees is geelbruin met een korrelige textuur. Sapodilla is een uitstekende bron van vezels om de spijsvertering te stimuleren en werkt als een natuurlijke reiniger voor het lichaam. Bovendien is deze vrucht rijk aan vitamine C om het immuunsysteem te versterken. Ook heeft hij een ontstekingsremmende werking.


Durian 

Wist je dat grote varianten van de durianvrucht wel tot acht kilo kunnen wegen? De durian komt voor in Aziatische landen en is daar ook wel bekend als de ‘King of Fruits’. Aan de buitenkant heeft hij stekels en het vruchtvlees is lichtgeel. Hij smaakt heel krachtig, maar tegelijkertijd ook romig en zoet. Wanneer je kijkt naar de gezondheidsvoordelen is dit een bijzondere vrucht. Hij heeft namelijk een hoog gehalte aan eiwitten en gezonde vetten, wat nauwelijks voorkomt bij fruit. Daarnaast bevat deze vrucht tryptofaan, een stof die ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt.


Mangosteen 

Mangosteen, ofwel mangistan, is een vrucht afkomstig uit Zuidoost-Azië. Hij heeft een paarse schil en een witte binnenkant. De smaak is zoet en sappig en lijkt op een combinatie van druiven en aardbeien. Dankzij de antioxidanten die erin zitten heeft de mangosteen, net als de Sapodilla, een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zit de mangosteen bomvol vezels, vitamines en mineralen. De vrucht wordt daarom ook wel een superfood genoemd.


Jackfruit 

De jackfruit komt oorspronkelijk uit India en is een stekelvormige vrucht. Je kunt de jackfruit zowel rijp als onrijp eten. De rijpe jackfruit is zoet van smaak en dus lekker voor desserts. De onrijpe versie is het beste te gebruiken in gerechten. De onrijpe jackfruit staat ook vaak op het menu van een veganist of vegetariër, omdat het een vezelrijke vleesvervanger is. Daarnaast is het ideaal om te marineren, want het vruchtvlees neemt smaken goed op!


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen