6 leefstijltips voor luie mensen

leefstijl-lui
08 maart 2021

Sporten is gezond, en gezond eten is belangrijk. Toch zijn deze twee dingen voor sommige mensen een crime. De een heeft geen tijd om te sporten, de ander heeft geen idee hoe hij een gezonde maaltijd moet koken. En er zijn natuurlijk ook mensen die er gewoon te lui voor zijn. Gelukkig hoeft dit geen belemmering voor een gezonde leefstijl. We hebben zes leefstijltips voor luie mensen op een rij gezet.

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten

In een gezonde leefstijl is voldoende lichaamsbeweging essentieel. Je hoeft hiervoor echt niet te sporten; dagelijks een wandelingetje of met de fiets naar je werk maakt ook al veel verschil. Heb je een zittend beroep? Sta dan elk uur even op om te bewegen. Loop bijvoorbeeld naar een collega of pleeg wat telefoontjes terwijl je rondloopt. Door van dit soort beweegtussendoortjes een gewoonte te maken, kom je al snel aan dertig minuten bewegen per dag.

80/20 regel

Een gezonde leefstijl gaat natuurlijk ook erg over voeding. Maar een 100% gezond dieet kan demotiverend werken om een gezonde leefstijl vol te houden. Het kan ervoor zorgen dat je er niet eens aan begint, omdat je denkt dat het toch niet gaat lukken. Of dat je wel begint, maar na een bepaalde tijd opgeeft. Om gezond eten makkelijker vol te houden kun je de 80/20-regel toepassen. Dit houdt in dat je voor 80% gezond eet en het jezelf gunt om voor 20% minder gezond te eten. Je kunt variëren door zes dagen gezond te eten en jezelf één dag per week te belonen. Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen, is gezond ontbijten, lunchen en avondeten en als tussendoortje jezelf een koekje of een stuk chocolade gunnen.

Fruit eten

Maak er een gewoonte van om dagelijks minimaal twee stuks fruit te eten. Fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Je kunt fruit ook verwerken in je maaltijden, zoals in je salade of yoghurt en zelfs in warme gerechten. Vind je fruit eten gedoe? Kies dan voor fruit dat je niet hoeft te schillen of dat makkelijk te pellen is.

Water drinken  

Drink jij dagelijks anderhalf à twee liter water? Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water en dat is nodig voor de werking van onze organen, zoals de hersenen, longen en het hart. Water geeft je energie en bevordert je fysieke prestaties. Daarnaast zorgt water voor een voller gevoel en krijg je minder snel honger. Een win-win!


Regelmatig eten 

Eten op vaste tijden is goed voor je gezondheid. Als je eet volgens een vast patroon, weet je lichaam waar het aan toe is. Wanneer je een maaltijd overslaat, krijg je sneller de neiging om ongezonde tussendoortjes te eten. Door regelmatig te eten blijft je bloedsuikerspiegel gelijk en is je energieniveau in balans.   

Onbewerkte producten 

Eet zo veel mogelijk producten die puur natuur zijn, want die zijn gezond voor je lichaam. Om te zorgen voor een langere houdbaarheid wordt er vaak van alles toegevoegd aan producten. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat sommige producten zo veel E-nummers bevatten? Hoe minder bewerkt het product, hoe beter het is voor je gezondheid. Ga dus zo veel mogelijk voor vers fruit, verse groente en noten.

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen