Hardlopen of wandelen: wat is beter om af te vallen

hardlopen-of-wandelen
09 november 2020

Hardlopen of wandelen, wat is beter om af te vallen? Voor de een is de dag pas geslaagd als hij minstens tien kilometer heeft hardgelopen, de ander is al blij als hij een wandelingetje naar de snoepkast heeft gemaakt. Is hardlopen echt nodig om af te vallen? Of verbrand je met een goede wandeling ook genoeg calorieën? 

Hardlopen of wandelen

In 2013 werden de gewichtsveranderingen en trainingsniveaus van bijna vijftigduizend lopers en wandelaars vergeleken, die werden verdeeld in verschillende gewichtscategorieën. Uit het onderzoek bleek dat wandelen bij bijna alle deelnemers aan het onderzoek tot gewichtsverlies leidde. Voor mannen bleek hardlopen echter effectiever om kilo’s kwijt te raken. Een ook voor vrouwen in de zwaarste categorie gold dat hardlopen tot meer gewichtsverlies leidde dan wandelen. Maar ook voor deze twee groepen gold dat zij met wandelen nog altijd tot ongeveer de helft van het gewicht verloren dat zij met hardlopen zouden kwijtraken. 

Gewichtsverlies: hardlopen of wandelen?

Voor vrouwen in alle andere gewichtscategorieën dan ‘zwaar’, bleek wandelen vrijwel net zo effectief als hardlopen. Dus voor wie hardlopen maar niks vindt of dit om een of andere reden niet kan doen, is wandelen is een prima manier om gewicht te verliezen. Je raakt de kilootjes dan weliswaar wat langzamer kwijt dan door hardlopen, maar het is nog altijd stukken beter dan in een gestrekte horizontale op de bank blijven hangen. Wandelen is bovendien heel gezond voor je mentale gezondheid en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Overgewicht sneller kwijt door hardlopen of wandelen?

Wie echt met overgewicht kampt en zo snel mogelijk gewicht wil kwijtraken, kan het beste kiezen voor hardlopen. De zwaarste hardlopers in het onderzoek noteerden maar liefst 90 procent meer gewichtsverlies per verbrande calorie dan de wandelaars.

Is hardlopen (nog) te zwaar voor je? Begin dan met een dagelijkse stevige wandeling. Wees consequent en hou het vol, want zo bouw je vanzelf meer conditie op, terwijl je ondertussen al lekker aan je BMI werkt. Naarmate je conditie beter wordt, kun je steeds intensiever gaan bewegen. Ga bijvoorbeeld over op powerwalken of trek onder het wandelen af en toe een sprintje. 

Voeding en beweging

Let, ongeacht of je gaat hardlopen of wandelen, uiteraard ook op je voedselinname. De verleiding om jezelf na fysieke inspanning te trakteren op een driedubbele dosis snelle koolhydraten is misschien groot, maar de combinatie van meer bewegen én een meer gedoseerd menu werkt nog altijd het best om af te vallen. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen