Banaan gezond? Héél! Negen redenen waarom

banaan-gezond
07 maart 2022

Een banaan is een handig tussendoortje. Hij is lekker zoet en daarom zou je je kunnen afvragen: is banaan gezond? Het antwoord: Banaan is gezond. Heel gezond zelfs. Bananen bevatten namelijk veel essentiële voedingsstoffen en zijn goed voor de spijsvertering en hartgezondheid. Ook wie wil afvallen kan met een gerust hart een banaan eten. In dit artikel: 9 redenen waarom bananen gezond zijn.

9 x waarom banaan gezond is


1. Banaan bevat veel essentiële voedingsstoffen

Bananen bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels, verschillende antioxidanten en geen vet. De volgende voedingsstoffen maken banaan gezond:

  • Eiwit
  • Vezels
  • Vitamine C
  • Riboflavine
  • Folaat
  • Niacine
  • Koper
  • Kalium
  • Magnesium


2. Banaan kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Bananen zijn rijk aan oplosbare vezels. Tijdens de spijsvertering lossen oplosbare vezels op in vloeistof en vormen ze een gel. Onrijpe bananen bevatten ook resistent zetmeel, dat niet door je lichaam wordt verteerd. Samen kunnen deze twee soorten vezels je bloedsuikerspiegel na de maaltijd omlaag brengen. Ze kunnen ook je eetlust remmen door het legen van je maag te vertragen. Dit betekent dat banaan gezond is ondanks het hogere gehalte aan koolhydraten en bij gezonde mensen geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel zal veroorzaken. 


3. Banaan ondersteunt de spijsvertering

De voedingsvezels die in banaan zitten worden in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder een betere spijsvertering. Resistent zetmeel, dat je in onrijpe bananen vindt, is een probioticum dat niet in je dunne darm verteerd wordt en dus in je dikke darm terechtkomt, waar het voedsel vormt voor je darmbacteriën. Ook de vezel pectine vind je terug in banaan. Deze vezel gaat constipatie tegen en maakt de ontlasting zachter. 


4. Banaan kan helpen bij gewichtsverlies

Ook voor wie wat kilootjes wil kwijtraken is banaan gezond, want de vrucht heeft verschillende eigenschappen die in een gezond, gematigd dieet passen. Zo bevat een banaan relatief weinig calorieën, terwijl hij toch voedzaam en vullend is. Ook is het eten van meer vezels uit groenten en fruit herhaaldelijk in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht en gewichtsverlies


5. Banaan kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Banaan is rijk aan kalium, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van het hart, met name voor de bloeddrukbeheersing. Een kaliumrijk dieet kan helpen uw bloeddruk te verlagen. Studies hebben aangetoond dat mensen die veel kalium eten tot 27% minder kans hebben op hartaandoeningen. Ook bevatten bananen magnesium, een ander mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van het hart.


6. Banaan zit vol antioxidanten

Net als veel andere fruitsoorten bevat ook banaan veel krachtige antioxidanten, waaronder flavonoïden en aminen. Deze antioxidanten worden in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen, zoals een verlaagd risico op hartaandoeningen en andere ziekten. 


7. Banaan kan de gezondheid van de nieren verbeteren

Kalium is van belangrijk voor een gezonde nierfunctie en bloeddrukregulering. Omdat banaan rijk is aan kalium kan het dus helpen je nieren gezond te houden.


8. Banaan helpt je lichaam te herstellen na het sporten

Bananen zijn het perfecte voedsel voor atleten, door hun gehalte aan licht verteerbare koolhydraten en de aanwezigheid van de mineralen kalium en magnesium, die beide fungeren als elektrolyten. Als je zwaar traint verlies je elektrolyten door het zweet. Door je lichaam na het zweten opnieuw te voorzien van kalium en magnesium, bijvoorbeeld door het eten van een banaan, kun je sportgerelateerde spierkrampen en spierpijn verminderen. 


9. Banaan is een makkelijk tussendoortje

Ook als tussendoortje is banaan ontzettend gezond. Je stopt er gemakkelijk een in je tas en ook het pellen van een banaan kost nauwelijks moeite. Zo vormt een banaan een gezond en makkelijk alternatief voor een ongezondere snack.


De conclusie: bananen zijn gezond

Bananen zijn een van de populairste vruchten die er zijn en hebben veel gezondheidsvoordelen. De vezels en antioxidanten in banaan kunnen je spijsvertering en hartgezondheid bevorderen. Bovendien kunnen bananen helpen bij gewichtsverlies omdat ze relatief weinig calorieën bevatten, rijk aan voedingsstoffen zijn én vullend werken.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen