Bekende Nederlanders die zijn gestopt met het drinken van alcohol

Frits Wester vertelt bij Jinek over alcoholverslaving
11 januari 2021

Er zijn steeds meer mensen die al dan niet tijdelijk minder of helemaal niet drinken. In januari kan dat bijvoorbeeld door mee te doen met Dry January. Bovendien gaat in januari de overheidscampagne Dranquilo van start. Wil jij ook minder drinken, of helemaal niet drinken, in januari en misschien ook daarna? Deze bekende Nederlanders deden het ook en naar alle tevredenheid.

7 bekende Nederlanders die stopten met het drinken van alcohol

1. André Hazes 

André Hazes heeft zijn leefstijl helemaal omgegooid. De zanger sport twee keer per dag en is gestopt met het drinken van alcohol. Aan het Algemeen Dagblad vertelde hij waarom. "Ik wil de beste vader zijn die er bestaat. Ik geniet van de quality time met mijn zoontje André en vrouw Monique. Én ik wil het beste uit mezelf halen". 

2. Bas Smit

Ook Bas Smit, de man van Nicolette van Dam, besloot deze zomer voor een aantal maanden geen druppel alcohol meer te drinken. In zijn Instastories riep hij zijn volgers op om mee te doen. "Laten we gewoon met elkaar gezellig deze zomer alleen in noodgevallen drinken, dus laten we het alcoholarm doen. En gewoon lekker fris voelen, lekker positief in het leven staan, lekker fris wakker worden, lekker hard kunnen werken". Alleen voor de verjaardag van zijn geliefde wilde hij een uitzondering maken. Op die dag mocht hij van zichzelf één wijntje drinken. 

3. Guus Meeuwis

Guus Meeuwis stopte samen met zijn vriendin, styliste Manon Meijers met drinken. "Het was geen plan, we zijn op een dag gewoon gestopt", vertelde de zanger in Trouw. "Het voelde goed om te resetten. Er kwam een noodgedwongen rust en ik dacht: laat ik die dan maar ten volste doorvoeren". Meeuwis zei dat hij en Meijers in 150 dagen ´één keer hebben gezondigd.

4. Fajah Lourens 

Fitgirl Fajah Lourens liet zich door niemand minder dan Rasti Rostelli hypnotiseren om te stoppen met alcohol drinken. Dit naar aanleiding van het overmatige alcoholgebruik tijdens de eerste coronalockdown, waardoor ze naar eigen zeggen flink aankwam. In een interview aan Grazia vertelde ze: “Ik ben toen door gaan drinken en het lukte me niet meer om te stoppen. Dan had ik één dag geen wijn gedronken en dacht ik: nou, vandaag mag het wel weer. Lourens, dronk soms wel vier wijntjes per dag. “Wat andere mensen met eten hebben, dat heb ik met alcohol” zei Lourens. “Als ik een drukke dag heb gehad, denk ik: effe ontspannen met een wijntje, ik heb het verdiend!” Rasti Rostelli hypnotiseerde Lourens vier keer om van haar alcoholverslaving af te komen. Of het gelukt is? Lourens: “De behoefte om door te drinken is weg. Maar twee wijntjes gaan er nog wel in.”

5. Vjeze Fur 

Vjeze Fur, de rapper uit De Jeugd van Tegenwoordig die eigenlijk Freddy Tratlehner heet, stopte een aantal jaar geleden met drinken. Sindsdien krijgt hij veel meer gedaan, zegt hij. "Ik ga er heel lekker op. Ik krijg allemaal dingen voor elkaar.” Toen de rapper nog dronk, had hij geen controle over wat er ging gebeuren. "Dus de ene keer lukte het me wel om twee of drie drankjes te drinken en de andere keer liep ik het huis uit, zei ik dat ik naar het café ging en over een uur weer terug zou zijn en kwam ik pas om 7.00 uur terug." 

Vjeze Fur besloot te stoppen met drinken toen hij vader werd. "Ik had best vaak zwarte gaten en op een gegeven moment heb je een kind en dan kan het gewoon echt niet meer. Dan is niet alleen je fiets kwijt of een deel van je geheugen, maar laat je bijvoorbeeld je kind vallen", aldus de rapper. 

6. Hans van der Togt 

Hans van der Togt drinkt ook geen druppel alcohol meer. “Het moést gebeuren”, zei de oud-presentator in een interview. Hij had eerder in een interview met het AD laten weten te veel te drinken en eenzaam te zijn. Hij dronk gemakkelijk twee flessen wijn per dag. Naar aanleiding van dat interview ontving hij een tsunami aan reacties. Daarop besloot de voormalig quizmaster er iets aan te doen. Hij zocht een verslavingsarts op. “Het was gewoon veel te veel geworden. Dat zuipen was er langzaam weer ingeslopen. Ik kreeg lichamelijke klachten. Ben veel te zwaar geworden, sliep slecht, was vaak moe.” 

Sinds hij is gestopt met drank voelt Van der Togt zich gezonder. Ook slaapt hij een stuk beter. “Ik word ook niet meer zo depressief wakker. Niet dat ik nu opspring en roep: ‘Yes! Weer een dag alleen in Achlum’, maar mijn hoofd zit niet meer vol neerslachtige gedachten.”

7. Frits Wester

Parlementair verslaggever Frits Wester dronk alcohol "alsof het limonade was", vertelde hij in het tv-programma JinekWester legde zelfs tijdelijk zijn werk neer in verband met zijn alcoholprobleem. Wester: "Op een gegeven moment wordt alcohol een soort brandstof waarop je loopt. Dan is het drinken niet eens zozeer een probleem, maar dat zijn de langere periodes zonder die brandstof. Dan gaat het fout. Je gaat je heel erg vervelend voelen, los van dat je heel slecht slaapt. En als je al slaapt, word je zwetend wakker na een uurtje."

Volgens Wester was dat ook de aanleiding voor het televisieoptreden in september waarna hij zijn werk neerlegde. Toen hij in de uitzending van RTL Nieuws duiding gaf, had het er alle schijn van dat hij te veel had gedronken. Bij Jinek vertelde hij dat hij de avond daarvoor naar een feestje was geweest en op de dag zelf geen slok meer had gedronken. Dat leidde juist tot de problemen volgens Wester. "Op een gegeven moment klapte ik er gewoon uit. Het was ineens alsof ik er zelf niet meer bij was, alsof ik iemand anders hoorde stamelen en praten. Toen dacht ik al: dit gaat helemaal verkeerd, Wester. Wester stopte met drinken en viel 13 kilo af.

Dranquilo

Voor het eerst sinds de jaren 90 begint de overheid een campagne om bewuster om te gaan met alcohol en drinkgewoontes te doorbreken. Met de 'Dranquilo'-campagne wil staatssecretaris Blokhuis laten zien dat geen of minder alcohol drinken heel normaal is en dat iemand niet buiten de groep valt als hij niet meedrinkt. De term dranquilo is een verbastering van het Spaanse woord tranquilo, dat 'kalm aan' betekent. Het is de bedoeling dat Dranquilo straks een ingeburgerde term wordt waar het om wel/niet drinken gaat. “Ik doe even dranquilo, dus doe maar een sapje”. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen