Het beste nieuws van de week: chocolade is goed voor je hart

doorgebroken pure chocoladereep tegen een roze achtergrond
25 maart 2021

In deze onzekere tijden van COVID-19, economische krimp en oververhitting kun je vast wel wat positief nieuws gebruiken. Je treft het, want dat hebben we voor je. Er is namelijk een nieuw wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waar wij van SmartVitaal in elk geval best blij van worden. Bottom line: minstens een keer per week chocolade eten, vermindert het risico op hartaandoeningen. 

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, 's werelds toonaangevende tijdschrift voor preventieve cardiologie, van de European Society of Cardiology.

Minstens eenmaal per week chocolade eten houdt verband met een verminderd risico op hartziekten, zo blijkt uit het onderzoek.

"Onze studie suggereert dat chocolade helpt om de bloedvaten van het hart gezond te houden," zegt onderzoeker Dr. Chayakrit Krittanawong, van het Baylor College of Medicine, Houston, Texas. "In het verleden toonden klinische studies aan dat chocolade gunstig is voor zowel de bloeddruk als de voering van de bloedvaten. Ik wilde zien of het invloed heeft op de bloedvaten die het hart (de kransslagaders) voeden of niet. En als dat zo is, is het dan gunstig of schadelijk."

Chocola eten: lager hartrisico

De onderzoekers voerden een gecombineerde analyse uit van onderzoeken van de afgelopen vijf decennia die het verband tussen chocoladeconsumptie en coronaire hartziekte (de verstopping van de kransslagaders) onderzochten. De analyse omvatte zes studies, met in totaal 336.289 deelnemers die hun chocoladeconsumptie rapporteerden.

In bijna negen jaar tijd ontwikkelden 14.043 deelnemers een kransslagaderaandoening en kregen 4.667 deelnemers een hartaanval. Het meer dan eenmaal per week eten van chocolade kon worden geassocieerd met een 8% lager risico op coronaire hartziekte, ten opzichte van het minder dan een keer per week eten van chocolade.

Flavonoïden

Krittanawong: "Chocolade bevat gezonde voedingsstoffen voor het hart zoals flavonoïden, methylxanthines, polyfenolen en stearinezuur die ontstekingen kunnen verminderen en het goede HDL-cholesterolgehalte kunnen verhogen."

Er werd niet onderzocht of een bepaald type chocolade gunstiger is en of er een ideale portiegrootte is. "Chocolade lijkt veelbelovend voor de preventie van coronaire hartziekte, maar er is meer onderzoek nodig om vast te stellen hoeveel en wat voor soort chocolade zou kunnen worden aanbevolen," zegt Krittanawong.

Matige hoeveelheden

Hoewel dus nog niet duidelijk is hoeveel chocolade optimaal is, waarschuwde Dr. Krittanawong voor overeten: "Matige hoeveelheden chocolade lijken de kransslagaders te beschermen, maar het is waarschijnlijk dat grote hoeveelheden dat niet doen. De calorieën, suiker, melk en vet in commercieel verkrijgbare producten moeten worden overwogen, met name bij diabetici en mensen met overgewicht.” 

90% pure chocolade

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, kies dan voor 90-100% pure chocolade. Die bevat minder of geen suiker en zit barstensvol antioxidanten en mineralen. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen