Coronalockdown: 5 manieren om thuis vitaal te blijven

28 april 2020

Corona is alweer enige tijd een feit. Door met z’n allen zo veel mogelijk thuis te blijven dragen we bij aan de vertraging van de verspreiding van het virus. Goed bezig dus, maar ondertussen ligt het gevaar op de loer dat je zelf ook een beetje begint te vertragen. Voor je het weet is je enige actiemomentje van de dag je drafje naar de voordeur alwaar de bezorger weer een pakketje uit je favoriete webwinkel heeft neergezet. Gelukkig kun je thuis genoeg doen om je lichaam fit en vitaal te houden. Deze dingen bijvoorbeeld. 

1. Yoga 

Yoga is niet alleen goed om je lijf soepel en krachtig te houden, het kan ook helpen eventuele spanning te verlichten. Mocht je nog nooit aan yoga hebben gedaan, dan is dit dus een prima moment om het te proberen. Op YouTube vind je een eindeloze hoeveelheid yoga-instructievideo’s. Er zit ongetwijfeld een instructeur en/of methode tussen waarbij jij je goed voelt. En yoga is trouwens niet alleen geschikt voor volwassenen. Je kunt je kinderen al vanaf jonge leeftijd laten meedoen met het oefenen van de verschillende yogahoudingen. Zo hebben zij ook meteen wat extra beweging en maak je het nog gezellig ook. 

2. Oefeningen met je eigen lichaamsgewicht

Geen ingewikkelde fitnesstoestellen in huis om je spieren te trainen? Geen nood! Je kunt je eigen lichaamsgewicht ook prima inzetten om je lijf in vorm te houden. Doe elke dag bijvoorbeeld twee tot drie setjes squats (alsof je op een stoel gaat zitten zonder stoel), lunges (een verre stap naar voren met beide benen gebogen), push-ups en sit-ups (buikspieroefeningen). Ben je het in de sportschool wat zwaarder gewend? Doe deze oefeningen dan met wat extra kilo’s in je handen, bijvoorbeeld twee flessen water of een peuter (mits die daar zelf ook plezier aan beleeft natuurlijk).

3. Tuinieren

Als je gezegend bent met een tuin, dan vormen die extra buitenmeters bij je huis nu een uitstekende bron voor beweging. Wied het onkruid, plant wat groenten (biologische eigen teelt, hartstikke gezond!), snoei de heg of stamp ritueel alle molshopen aan, er is elke dag wel iets te doen in de tuin.

Heb je kinderen? Trek ze achter hun tablet vandaan en betrek ze bij het tuinieren. Daar leren ze ontzettend veel van en ze vinden het geweldig om hun eigen zaaiwerk uit de grond te zien groeien. En voor jouzelf levert een mooie tuin natuurlijk ook heel veel plezier op.

5. Doe dingen actiever

Voor de meeste mensen betekent thuisblijven automatisch een daling van het activiteitenniveau. Je hoeft je immers niet meer van je huis naar je werk te verplaatsen en voor overlegjes met collega’s hoef je in principe zelfs je bed niet meer uit te komen, tenzij er wordt gevideobeld. 

Probleem: veelvuldig en langdurig zitten is niet gezond. Het kan op de lange termijn zelfs tal van gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hart- en vaatziekten. Oplossing: doe alles wat je nu onderneemt met meer impact. Onder de douche kun je bijvoorbeeld best wat spieroefeningen doen, de supermarkt kun je ook zonder auto bereiken, en als je staat te koken, kun je een up-tempo deuntje opzetten zodat je lekker kunt swingen terwijl je in de pannen roert. Veel plezier!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen