Coronavirus leidt tot grote groep nieuwe hersenpatiënten

12 oktober 2020

De Hersenstichting maakt zich grote zorgen om een grote groep nieuwe hersenpatiënten als gevolg van het coronavirus. Dit komt omdat het virus tijdens én na de infectie op verschillende manieren schade aan de hersenen toebrengt. Na een succesvolle crowndfundingactie wordt nu een onderzoek gestart. 

Als coronapatiënten niet de juiste behandeling krijgen, zullen zij direct en op de langere termijn te maken met negatieve effecten van de schade die de hersenen oplopen door het virus. De Hersenstichting verwacht dat een grote groep patiënten hiermee te maken zal krijgen. 

Onderzoek hersenschade door corona

Hoe het proces precies verloopt en hoe groot de gevolgen zijn, is bij dit virus helaas nog onbekend. Daarvoor is onderzoek nodig. De Hersenstichting is hiervoor een crowdfundingactie begonnen. Het benodigde bedrag, 325.000 euro, is al binnengehaald, maar extra donaties zijn zeer welkom, zo meldt de stichting op de website. Extra donaties zullen worden gebruikt voor een analyse naar de gegeven zorg tijdens de eerste coronagolf. Door deze informatie te analyseren, kunnen betere behandeltrajecten worden opgezet en mogelijke hersenschade worden voorkomen.

Juiste behandeling vinden

Onderzoeker prof. Caroline van Heugten (Maastricht University): “Het onderzoek van het Amsterdam UMC werd uitgevoerd bij coronapatiënten die overleden waren. Het is daarom juist nu zo belangrijk om ook de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij coronapatiënten die het virus hebben overleefd. Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. Daarom moet er nu onderzoek naar gedaan worden, zodat nieuwe patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.”

Hoe corona de hersenen beschadigt

Wat we al weten, is dat het coronavirus op verschillende manieren schade kan toebrengen aan de hersenen:

  • Zuurstoftekortdoordat de longen van de patiënt worden aangetast, kan er zuurstoftekort in de hersenen ontstaan. Dit veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren.
  • Cognitieve klachten na langdurig verblijf op de intensive carecoronapatiënten die langdurig op de intensive care liggen, hebben een grotere kans op schade aan de hersenen. Denk hierbij aan aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid.
  • Herseninfarct: coronapatiënten hebben vaker dan normaal last van bloedstolsels in het bloed. De stolsels zitten vooral in de longen, maar ook in de bloedvaten naar de hersenen. Dit kan leiden tot beroertes.
  • Virale hersenontsteking: er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.  
Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen