Waarom je dagelijks voldoende moet bewegen voor vitale hersenen

15 april 2021

Dat het goed voor je lijf is om dagelijks voldoende te bewegen, dat wist je waarschijnlijk al. Het verkleint niet alleen de kans op een klimmende kledingmaat, maar werkt ook tegen een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes, diabetes en een depressie. En er is nog een belangrijke reden om in beweging te blijven. Sportief bezig zijn is namelijk hartstikke goed voor je geheugen en je denkvermogen.

Sporten beïnvloedt de hersenen op vele manieren. Zo verhoogt het je hartslag, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen wordt gepompt. Het stimuleert ook het vrijkomen van hormonen, die op hun beurt weer bijdragen aan de groei van hersencellen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen die het denken en het geheugen controleren, groter worden bij mensen die regelmatig matig intensief bewegen. En ook de hippocampus, het hersengebied dat betrokken is bij het verbale geheugen en het leren, heeft baat bij lichaamsbeweging. Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat regelmatig je hart flink laten pompen en je zweetklieren openzetten, de hippocampus groter maakt. 


Bewegen stimuleert de aanmaak van chemicaliën die zorgen voor de gezondheid van hersencellen, de groei van nieuwe bloedvaten in de hersenen, en zelfs de aanmaak en overleving van nieuwe hersencellen. Maar er zijn ook indirecte voordelen te behalen met het laten staan van de auto. Bewegen verbetert namelijk je stemming en je slaap en vermindert stress en angst, waardoor de kans op mentale stoornissen ook weer afneemt.

Kortom: kom uit die stoel en beweeg! 

Hoeveel beweging is genoeg om je hersencapaciteit op pijl te houden? Volgens de geleerden van Harvard Medical School is er al een positief effect zichtbaar als je twee keer per week een uurtje flink doorstapt. Aanbevolen wordt om elke dag (of in elk geval de meeste dagen van de week) een half uur aan gematigd intensieve lichaamsbeweging te doen.

Je hoeft dus echt niet meteen te gaan spinnen in de sportschool, als je gewoon dagelijks een beetje doorwandelt of fietst dan ben je er eigenlijk al. Maar ook zwemmen, traplopen, tennis, squash of dansen zijn prima vormen van lichaamsbeweging. En vergeet niet dat het dweilen van de vloer of het (handmatig!) maaien van je gazon ook al behoorlijk inspannend kunnen zijn, dus die activiteiten tellen gewoon mee.  

Mocht je een halfuur per dag fysiek nog niet kunnen opbrengen, begin dan met bijvoorbeeld tien minuten per dag, en verhoog de hoeveelheid die je beweegt met vijf of tien minuten per week totdat je je doel hebt bereikt. Zo ben je smart bezig om smart te blijven. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen