Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland: "We moeten gezonder leven om de zorgpremie omlaag te krijgen"

plak watermeloen balanceert op houten plank
03 augustus 2020

"Het is voor Nederland beter om een gezonde bevolking te hebben. Zowel voor de zorgkosten als de productiviteit.” Dat zei Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, afgelopen week in radioprogramma De Nieuws BV. 

Van den Berg vertelde in het radio-interview dat het voorkomen van ziekten een hot topic is onder de Nederlandse zorgverzekeraars: "Preventie houdt ons enorm bezig. Als je een goede leefstijl hanteert kom je niet makkelijk in zorgtoestand terecht."

Gezonde leefstijl: premies omlaag

Ook voor de steeds duurder wordende ziekteverzekeringspremies zijn preventie en leefstijlverbetering de aangewezen weg, volgens Van den Berg: “We zijn solidair maar willen ook dat het een beetje betaalbaar is. Daar moet je op letten. De druk op de premie is hoog. Dus als je gezonder leeft is de kans dat premie daalt groter."

Overgewicht: complicaties bij corona

Daarbij komt dat een gezonde leefstijl en een gezond lichaamsgewicht het risico op complicaties door corona aanzienlijk verminderen. Van den Berg: "Men heeft het over de coronakilo's, maar als je corona krijgt loop je een groter risico met overgewicht."

Geen suikertaks

Van den Berg voelt er evenwel niks voor om een gezonde leefstijl door middel van verplichtende maatregelen af te dwingen. Hij is dan ook tegen een suikertaks. Wel denkt hij dat er met voorlichting over leefstijl en voeding in het onderwijs veel winst te behalen valt. 

Voedselproducenten moeten helpen

Ook voor de voedselproducenten ziet Van den Berg een rol weggelegd. “Mensen worden enorm gestuurd door marketing en aanbod. Veel van het voedsel dat we eten is te vet, te zout en te zoet. We moeten dat veranderen. Voedselproducenten moeten daarbij helpen. Unilever is bijvoorbeeld echt wel bezig om kant en klare maaltijden aan te pakken en minder zout te maken."

Beluister hier het hele interview met Dirk van den Berg. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen