Droge handen door het vele wassen? Zo krijg je ze weer zacht

18 mei 2020

Om het coronavirus te beteugelen wassen we allemaal veelvuldig onze handen. En als er geen water en zeep voor handen is, grijpen we wel naar het alcoholische ontsmettingsmiddel. Een uitstekend plan voor de persoonlijke hygiëne, maar je handen worden wel kurkdroog door al dat geschrob. Zo los je dat weer op. 

Droge handen zijn kwetsbare handen

Er is een belangrijke stap die je na elke handenwasbeurt zou moeten doorlopen, maar die toch door veel mensen wordt overgeslagen: het opbrengen van een handcrème. En dat is niet alleen belangrijk om zijdezachte handen te houden. Worden je handen te droog, dan kun je kloofjes in je huid ontwikkelen. En juist die kloofjes vormen voor bacteriën een uitstekende toegangspoort naar ons lichaam. 

Waarom krijg je zulke droge handen van het handen wassen? 

De buitenste laag van onze huid, de hoornlaag, wordt beschermd door een klein vetlaagje. Dit laagje beschermt de huid tegen bacteriën en stoffen van buitenaf. Bovendien houdt dit laagje de natuurlijke vochtbalans van de huid in stand. Wanneer je je handen met zeep wast, wordt dit laagje afgebroken. Dit leidt tot droge handen, met roodheid, jeuk, schilfers en soms zelfs scheurtjes in de huid. Als je al een dermatologische aandoening hebt, zoals eczeem, kunnen deze symptomen nog sterker optreden. 

Zo voorkom je uitdroging door frequent handen wassen

Gebruik bij voorkeur een niet te agressieve, ongeparfumeerde zeep. Was je handen met warm, maar niet te heet water, gedurende minstens 20 seconden, en dep je handen daarna voorzichtig droog met een handdoek. Zodra je handen droog zijn, breng je een vochtinbrengende crème aan. Zorg dus dat je daarvan altijd een tube of potje bij je hebt, ook wanneer je onderweg of aan het werk bent. 

Vaseline, vaseline, vaseline

Heb je al last van een schrale huid? Vermijd dan producten die geurstoffen bevatten. Deze kunnen de gebarsten, gevoelige huid nog meer irriteren. Hetzelfde geldt voor handreinigers op basis van alcohol. Om van je droge huid af te komen, werken dikke, vette crèmes en zalven beter dan lotions. Vaseline is nog steeds de meest effectieve vochtinbrengende crème die er is. Het spul legt een laagje op de huid dat uitstekend op zijn plaats blijft zitten, waardoor vocht niet kan ontsnappen en waardoor de huid beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Bovendien reageert de huid vrijwel nooit allergisch op de vaseline. Dit maakt vaseline heel geschikt voor de droge en gevoelige huid en bij huidproblemen. 

Nachtkuur voor je handen

Helpt smeren na het handenwassen onvoldoende? Dan kun je de vette crème ook ‘s nachts voor het slapen gaan dik aanbrengen en je handen vervolgens in katoenen handschoenen steken om de absorptie te verhogen. De volgende ochtend zul je ontwakken met poezelzachte knuisten.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen