Dit gebeurt er als je stopt met drinken

Druiven voor het maken van wijn
23 april 2021

Dat het drinken van alcohol niet goed voor je is, moge bekend worden verondersteld. Toch is het voor veel mensen een lastige opgave om de drank voortaan te laten staan. Speciaal voor hen focussen we in dit artikel daarom eens niet op alle gevaren van alcohol, maar juist op de fantastische voordelen van stoppen met drinken op een rij.

Je slaapt beter

Je valt door alcohol weliswaar gemakkelijker in slaap, maar je slaap wordt er niet beter van. Het drinken van alcohol voor het slapengaan is gekoppeld aan langzame hersengolven die we deltagolven noemen. Deltagolven zorgen voor het opslaan van herinneringen en het leerproces. Tegelijkertijd wordt er een ander type hersengolven geactiveerd, namelijk de alfagolven. Alfa-activiteit vindt meestal niet plaats tijdens de slaap, maar wanneer je aan het luieren bent. Als de delta- en alfa-golven in de hersenen worden gecombineerd na een avondje drinken, kan dit ervoor zorgen dat je niet meer effectief slaapt. Zo wordt je remslaap erdoor onderdrukt. Vooral in de tweede helft van de nacht slaap je door alcohol veel onrustiger. Bovendien raakt je biologische klok door alcohol van de leg. Al met al geen goede formule om fris en energiek weer op te staan.

Je voelt je vitaler

Niet drinken betekent dus beter slapen, wat natuurlijk ook weer gevolgen heeft voor je prestaties overdag. Je voelt je fitter, kunt je beter concentreren, wordt productiever en hebt simpelweg meer energie wanneer je niet meer drinkt. Daarbij komt dat alcohol ervoor zorgt dat zuurstof minder goed door je lichaam circuleert. Een regelrechte moemaker dus.

Je immuunsysteem verbetert

De verwerking van alcohol zorgt voor afbraakstoffen. Een ophoping van afbraakstoffen in het lichaam is een belangrijke oorzaak van verminderde weerstand tegen ziekte. Overmatig drinken kan dus zorgen voor een onderdrukking van het immuunsysteem, waardoor je dus vatbaarder wordt voor verkoudheden en andere infecties. Als je veel drinkt loop je ook meer kans op vitaminetekorten. Enerzijds door de werking van de alcohol zelf, anderzijds omdat zware drinkers hun voeding vaak verwaarlozen. Slechte voeding en vitaminetekorten zorgen ook weer voor een verzwakt immuniteitssysteem en dus voor verminderde weerstand tegen ziektes. Als je stopt met drinken wapen je je bovendien tegen allerlei chronische ziektes, zoals kanker, diabetes en hart- en vaataandoeningen. 

Je valt af

Alcohol is een regelrechte dikmaker en niet alleen door de calorieën die erin zitten. Voor ons lichaam is alcohol als een onwenselijk product dat afgebroken moet worden. Alcohol krijgt daarom voorrang in de stofwisseling, wat gevolgen heeft voor andere stofwisselingsprocessen.

Zo onderdrukt alcohol bijvoorbeeld de vetverbranding. Dit vet wordt bij voorkeur afgezet in de buikstreek. De term ‘bierbuik’ zegt genoeg. Bovendien wakkert alcohol ook nog eens eetbuien aan. Als je stopt met alcohol en je hoopt af te vallen, moet je natuurlijk wel uitkijken dat je de zucht naar drinken niet gaat opvullen met chocola, chips en andere dikmakers.Je sport effectiever 

Omdat alcohol het herstel van spieren in de weg staat, heeft sporten minder positieve effecten bij mensen die drinken. Zulk spierherstel zorgt voor de verbranding van calorieën en voor minder stramme ledematen. Als je stopt met drinken, verbrand je dus meer calorieën na een workout én heb je minder last van stijfheid en pijn na het trainen. 

Je huid gaat stralen

Je huid lijdt enorm onder alcohol. Niet alleen omdat alcohol lichaamsvocht afdrijft, maar ook omdat het een remmende werking heeft op de aanmaak van hormonen die voor hydratatie zorgen. Het gevolg: een droge, doffe huid. Op de lange termijn haalt alcohol alle elasticiteit uit je huid, waardoor die sneller veroudert en je eerder rimpels krijgt. Als je stopt met drinken, zul je na een paar weken zien dat je huid straalt en minder vlekkerig is.

Je lever herstelt zich

Alcohol drinken is een enorme aanslag op je lever, die al dat ‘gif’ telkens weer moet afbreken. Het leidt tot ophoping van vetten in de levercellen. Deze zogenaamde levervetting is het voorstadium van alcoholische hepatitis, wat weer tot levercirrose kan leiden. Dit zijn ernstige aandoeningen die moeheid, buikpijn, misselijkheid, ophoping van vocht en geelzucht veroorzaken. Gelukkig is je lever ook weer heel goed in staat om te herstellen wanneer je stopt met drinken.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen