Het effect van jouw Instagram-verslaving op opgroeiende kinderen

11 oktober 2020

Als ouder doen we het allemaal wel eens: met je kind spelen en ondertussen even snel op je telefoon gluren. Zeker wanneer er thuis ook nog moet worden gewerkt, is het een opgave om de aandacht onverdeeld bij de kinderen te leggen. Maar wat doet jouw getuur naar schermen in het bijzijn van je kind(eren) eigenlijk met hen? Niet veel goeds. Dit zijn de korte- en langetermijneffecten.

1. Kinderen van ouders die veelvuldig worden afgeleid door hun mobieltje, hebben op latere leeftijd een korte aandachtsspanne 

Psychologen hebben ontdekt dat er een direct verband is tussen hoe lang ouders aandacht hebben voor hun baby en de concentratie van dat kind. Je begrijpt dat dit ook gevolgen heeft voor hoe een kind later gaat presteren op school. In een onderzoek werd gekeken hoe lang ouders aandacht hadden voor het speeltje van hun baby. Hoe langer dat was, hoe langer de baby er zelf aandacht voor had, zelfs wanneer de ouder al was gestopt met aandacht geven. Ouders die afgeleid leken of wiens ogen veel afdwaalden terwijl het spelen met hun kinderen leken volgens de onderzoekers de ontwikkeling van het concentratievermogen van hun baby negatief te beïnvloeden.

2. Kinderen van ouders die niet of vertraagd reageren doordat zij op hun mobieltje kijken, voelen zich onbelangrijk en onzeker

Meer dan 70 procent van de volwassenen gebruikt zijn mobieltje ook tijdens het eten. Wanneer een kind dan iets vertelt of vraagt terwijl zijn ouder op zijn scherm is gericht, is de reactie van deze ouder vaak wat afwezig of vertraagd. Uit onderzoek is gebleken dat 54 procent van de kinderen vindt dat zijn ouders te vaak op hun telefoon kijken. 32 procent zegt zich onbelangrijk te voelen wanneer de ouders worden afgeleid door hun mobiele telefoon.

3. Kinderen die niet genoeg onverdeelde aandacht krijgen, ervaren op latere leeftijd minder makkelijk plezier

Dit is gebleken uit een onderzoek met ratten, dat werd gepubliceerd in Translational Psychiatry. Moederratten werden met hun jongen in verschillende kooien geplaatst, waarin in de helft van de gevallen onvoldoende materiaal aanwezig was voor het bouwen van een goed nest. Daardoor was de moeder continu bezig met rondrennen en op zoek naar een betere omgeving voor haar kleintjes. Ze had dus geen onverdeelde aandacht voor haar kroost.

Toen de nakomelingen ouder waren, onderzochten de wetenschappers hoeveel zij aten van een suikeroplossing en hoe ze met hun soortgenootjes speelden. De ratten die in de gemanipuleerde omgeving waren opgegroeid, bleken minder suiker te eten en speelden minder dan de ratten dan hun soortgenoten die in de normale omgeving werden grootgebracht. De conclusie: hun vermogen om plezier te ervaren was aangetast doordat hun moeder niet voldoende aandacht voor hen had gehad.

Tips voor het gebruik van een mobiele telefoon in het bijzijn van kinderen

Wil je voorkomen dat je kinderen de dupe worden van jouw schermverslaving? Stel dan duidelijke regels op met betrekking tot het gebruik van mobiele telefoons en andere schermen en houd je er met het hele gezin aan. 'Geen schermpjes wanneer we aan tafel zitten' is een heel voor de hand liggende regel, die toch heel vaak wordt overschreden. Spreek ook met je partner af dat je niet tegelijkertijd achter een scherm aan het werk bent terwijl de kinderen om jullie aandacht vragen. Zorg ervoor dat een van jullie altijd zijn aandacht bij de kinderen heeft. Is er iets dat héél acuut moet worden afgehandeld op je telefoon (je timeline checken valt hier sowieso niet onder)? Leg dit dan duidelijk uit aan je kind en vertel dat het maar even zal duren en dat je zo weer met hem komt spelen/kleuren/knikkeren/kleien/puzzelen/lezen. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen