Neurowetenschapper Erik Scherder: ‘lichamelijke inactiviteit is ook een pandemie.’

22 juni 2020

Als iemand ons onvermoeibaar via de media blijft aanmoedigen te blijven bewegen, dan is het Erik Scherder wel. De hersenprofessor was veelvuldig te gast bij DWDD en DWDD University om ons inzicht te geven in de desastreuze gevolgen van te weinig dagelijkse lichaamsbeweging voor lichaam en geest. 

Ook in een recent interview met de Leeuwarder Courant, naar aanleiding van de talkshow Blijf in beweging, die vorige week werd georganiseerd door ouderenplatform Up!, benadrukte Scherder maar weer eens hoe ernstig het probleem van lichamelijke inactiviteit nu eigenlijk is. 

Extra kwetsbaar

“Al in 2012 is uit studies gebleken dat er per jaar wereldwijd 5,3 miljoen mensen overlijden aan ziekten die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit: diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. In 2016 was deze pandemie niet gestopt en in 2019 werd het beeld weer bevestigd. Het gaat om dezelfde groep mensen die nu het meest kwetsbaar zijn voor de complicaties van Covid-19. Wie te weinig beweegt, is dus extra kwetsbaar voor infecties.”

Krachtige tandem

Dit bevestigt SmartVitaals scientific advisor, leefstijldeskundige Professor dr. Leonard Hofstra: “Om je weerbaarder te maken tegen corona zijn twee aspecten essentieel. In de eerste plaats is het belangrijk je te realiseren dat persoonlijk hygiëne een vast onderdeel van een gezonde leefstijl dient te zijn om infecties te voorkomen. Daarnaast zijn vrijwel alle leefstijlfactoren die goed zijn voor hart- en bloedvaten, zoals sport en gezonde voeding, ook goed voor je immuunsysteem. Een gezonde leefstijl en persoonlijke hygiëne vormen samen een krachtig tandem in de strijd tegen corona-infecties.”

Beweegnorm opleggen

Dat benadrukt ook Erik Scherder in het interview: “Uit internationale studies blijkt dat inspanning beschermt tegen de complicaties van corona. Dus is bewegen inderdaad hét antwoord op het virus, om te voorkomen dat mensen al die ziektes krijgen, natuurlijk in combinatie met voldoende slaap en gezonde voeding. Dat hoort allemaal bij een actieve leefstijl.” Scherder noemt het dan ook “te gek voor woorden” dat we hier nog zo weinig over horen: “Sterker nog, we gaan gewoon door met onze inactieve levensstijl. Door corona moeten we nog meer thuisblijven. We laten ons braaf anderhalve meter afstand voorschrijven, maar een beweegnorm opleggen is een lastige.’’

Lees het hele interview met Erik Scherder in de Leeuwarder Courant HIER.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen