Gezond oud worden? Let op je voeding!

28 juni 2020

Kun je jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet? Het is de vraag die centraal staat in een interessant artikel in De Volkskrant, dit weekend. Het antwoord: Ja, dat kan! Dat zit zo.

“Jezelf van ziek naar gezond eten, is soms mogelijk”, schrijft journalist Margeet Vermeulen in het artikel. Ook kun je ziekte afremmen of verminderen met een dieet. “Dat is eigenlijk al best lang bekend, maar dit soort wetenschappelijke inzichten vertalen naar de spreekkamer van de dokter is een lange, hobbelige weg.”

Plantaardig dieet tegen aderverkalking

Als voorbeeld noemt Vermeulen aderverkalking, een aandoening is bij acht van de tien patiënten omkeerbaar is. Al in 1989 werd in de VS in een onderzoek door Dean Ornish aangetoond dat een plantaardig dieet, in combinatie met lichaamsbeweging en stressregulatie, de vaatvernauwingen in de aderen rond het hart deed slinken. Hoe langer het dieet werd toegepast, hoe meer de aderverkalking terugliep. 

Scepsis in Nederland

De daverende resultaten van het onderzoek werden in de VS met enthousiasme ontvangen. Alle grote verzekeraars vergoeden het Ornish-programma. In Nederland werd echter vooral met scepcis gereageerd. Was het nu het dieet of de lichaamsbeweging waardoor de patiënten verbeteren? Waren de effecten niet gewoon toe te schrijven aan de kilo’s die de patiënten kwijtraakten door het plantaardige dieet?

Diabetes type 2 voorkomen en omkeren

Ook diabetes type 2 is te voorkomen én genezen door gezond(er) en plantaardig te eten, mits de ziekte niet te ver gevorderd is. Dit besef dringt gelukkig ook langszaam in Nederland door.  Verzekeraars VGZ en Menzis zijn dan ook terecht begonnen het dieet/leefstijl-programma Keer Diabetes2 Om te vergoeden. Maar er is nog een lange weg te gaan, want medicatie voert bij diabetes nog altijd de boventoon, stelt Vermeulen. “Ter illustratie: van de 1 miljoen Nederlanders met diabetes type 2 hebben er vijfduizend meegedaan aan Keer Diabetes2 Om.”

Meer lezen?

Wil je weten wat plantaardig voedsel nog meer kan doen voor je gezondheid? Lees dan HIER het hele artikel. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen