Nieuw onderzoek: gezonde leefstijl vermindert risico op Alzheimer

21 september 2020

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie (70%). Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, zo blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Rush University School of Medicine. 

De onderzoekers concluderen dat een gezonde leefstijl leidt tot wel 60% minder risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Neurologie

In het onderzoek werd specifiek gezocht naar preventief leefstijlgedrag dat het risico op de ziekte van Alzheimer kan helpen verminderen. De onderzoekers verzamelden gegevens van 1.845 deelnemers aan het Chicago Health and Aging Project (CHAP) en van 920 deelnemers aan het Rush Memory and Aging Project (MAP). 

Vijf leefstijlfactoren

Er werd gekeken naar verschillende leefstijlfactoren: niet roken, ten minste 150 minuten gematigde/intensieve lichamelijke activiteit per week, lichte tot matige alcoholconsumptie, een hoogwaardig mediterraan DASH dieet en voldoende cognitieve uitdaging op de oude dag. 

60% minder risico

Het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer bleek 37% lager bij personen met twee tot drie van de bovengenoemde gezonde leefstijlgedragingen en zelfs 60% lager bij personen met vier tot vijf gezonde leefstijlgedragingen, in vergelijking met personen met nul tot één gezonde leefstijlgedraging.

Preventiestrategieën zijn nu prioriteit

“Tot op heden zijn de klinische proeven met verschillende therapieën bij dementiepatiënten er niet in geslaagd het verloop van de ziekte te veranderen", stellen de auteurs in hun inleiding tot de studie. “Gegevens uit epidemiologische studies en klinische proeven suggereren echter dat primaire preventie het begin van de ziekte kan vertragen. Gerichte aandacht voor preventiestrategieën is een prioriteit voor de volksgezondheid geworden."


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen