Lockdownmalaise? Een gezonde leefstijl heeft invloed op je geluksgevoel

hardlopen in de kou
01 februari 2021

Een gezonde leefstijl, dus gezond eten, voldoende ontspannen en voldoende bewegen, zorgt ervoor dat je je minder ongelukkig voelt door het gedwongen thuiswerken tijdens de coronacrisis. Dat is een van de conclusies van een onderzoek naar het effect van leefstijl op ons welbevinden. 

Fysiotherapeut Jaap Wonders zette afgelopen zomer samen met psycholoog Helen Pluut een vragenlijst uit onder werkende mensen. Het doel: uitvinden of thuiswerken van invloed is op je geluksgevoel en of een gezonde leefstijl daarin een rol speelt.

Emotionele uitputting

Uit het onderzoek blijkt dat mensen meer zijn gaan zitten door de lockdown en dat de grenzen tussen werk en privé zijn vervaagd. Ook blijkt dat mensen door het thuiswerken meer last hebben van vermoeidheid en emotionele uitputting. 

Buffer

De groep mensen waarbij de grenzen tussen werk en thuis meer vervaagden, waren emotioneel ook meer uitgeput. Die mensen vonden het ook moeilijker om een gezonde leefstijl te hanteren. Een burn-out ligt dan op de loer. De mensen die het wel lukte om gezonde leefgewoontes vast te houden, bleven wat betreft hun geluksgevoel gelijk. Het lijkt er dus op dat een gezonde leefstijl werkt als een soort buffer.  

Goed voor jezelf zorgen

Tegen de website Sleutelstad zegt Van Wonderen: “Als thuiswerker loop je het risico dat je ’s ochtends eerst je laptop openklapt en verder gaat waar je de avond ervoor gebleven bent. Het is verleidelijk om te beginnen met je werk, want dat moet in ieder geval. En het geeft ook veel voldoening om je werk af te maken. Maar het kan wel gebeuren dat je dan niet meer toekomt aan de laatste dingen op je to do-lijst, zoals sporten en goed voor jezelf zorgen.”

Meer aandacht voor belang gezonde leefstijl

De onderzoekers pleiten er dan ook voor om het belang van een gezonde leefstijl meer aandacht en prioriteit te geven. Dat geldt niet alleen voor werkenden zelf, maar ook voor hun werkgevers. “Het draait in het leven veelal om gezondheid en geluk, en werk kan daar een positieve rol in spelen. Maar we moeten daar niet in doorslaan. We moeten ook elke dag bewegen, groente en fruit eten, voldoende slapen. Daar word je productiever van en ook gelukkiger.” 


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen