Helemaal geen suiker eten: wat doet het met je?

geen-suiker-eten
01 maart 2021

Suiker zit in heel veel voedingsmiddelen. Als je er te veel van binnenkrijgt is het slecht voor je gezondheid. Het is prima om jezelf met mate te verwennen, maar heb je je ooit afgevraagd wat er met je lichaam gebeurt als je helemaal stopt met het eten van suiker? Geen suiker eten: dit doet het met je.

Geen suiker eten: korte termijn gevolgen

Door suiker komen de dopamine en serotonine hormonen, ofwel de feel-good hormonen vrij in je hersenen. Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg. Het is belangrijk dat je gehydrateerd blijft om deze effecten te verzachten. Bovendien kan het drinken van water je helpen om je trek in suiker te stillen.

Geen suiker eten: lange termijn gevolgen

Meer energie

Je hebt meer energie wanneer je geen suiker eet. Als je voeding met suiker eet, schommelt je bloedsuikerspiegel. De dip in je bloedsuikerspiegel kost je lichaam veel energie. Wanneer je voeding met suiker laat staan, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je je energieker en fitter voelt. 

Mentaal scherper

Heb je concentratieproblemen? Als het antwoord ja is kun je misschien proberen te stoppen met het eten van suiker. Hierdoor kun je namelijk je productiviteit verbeteren. Volgens onderzoek is er een sterk verband tussen de inname van suiker en het minder goed onthouden van instructies en het verwerken van ideeën. Van geen suiker eten word je – na een bepaalde tijd – alerter, kun je je beter concentreren en ook scherper denken.

Gezonde huid

Suiker is één van de mogelijke oorzaken van acne. Een dieet met veel suiker kan leiden tot overmatige insulinepieken die ontstekingen in de huid kunnen veroorzaken. Als gevolg daarvan worden de elasticiteit en het collageen ­– dat ervoor zorgt dat je huid er stralend uitziet – aangetast. Dit kan leiden tot vroegtijdige rimpels, een slappe huid en acne. Geen suiker eten zal precies het tegenovergestelde effect hebben: een gezonde, zuivere huid. 

Goede nachtrust 

Niet in slaap kunnen vallen, constant wakker worden of ’s ochtends vroeg wakker worden: dat wil natuurlijk niemand. Zonder dat je het door hebt kan suiker gedurende de dag, maar vooral in de avond, een negatieve invloed hebben op je slaap. Wanneer je suiker eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Tegelijkertijd belemmert insuline ook de aanmaak van melatonine, ofwel het hormoon dat nodig is om rustig en slaperig te worden en in slaap te vallen. Voor een goede nachtrust is het van groot belang dat je bloedsuikerspiegel stabiel is. Door geen suiker te eten voel je je een stuk fitter en zal je nachtrust verbeteren. 

Afvallen 

Dit is misschien niet verrassend, maar als je suiker laat staan val je ook makkelijker af. Als je geen suiker eet, voel je beter aan wanneer je voldoende hebt gegeten en krijg je dus minder calorieën binnen. Dat betekent dus: geen eetbuien meer! Je valt af en je vetpercentage gaat omlaag.


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen