Een harde lockdown rond kerst: zo blijf je vitaal

herfst lockdown
15 december 2020

De harde lockdown is een feit. Ons sociale leven wordt nog drastischer beperkt en thuiswerken wordt nog dwingender de norm. Tijdens de  lockdown in de lente, troffen we het met het prachtige weer. Bij deze lockdown is het koud en nat en het vooruitzicht minder zonnig. Hoe zorg je dat je toch vitaal blijft, in je hoofd en in je lijf?

“Blijf bewegen”, adviseert hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder op Nu. Zeker in coronatijd en met een tweede lockdown is het volgens hem cruciaal om in beweging te blijven. Scherder: "Alle studies tonen aan dat stilzitten zeker in deze situatie op geen enkele manier bevorderlijk is voor mensen. In beweging blijven bevordert op fysiek niveau je immuunsysteem en zorgt ervoor dat depressies, angsten en somberheid minder snel vat op je krijgen." 

Thuiswerken? Blijf bewegen

Werk je thuis? Dan zul je meer moeite moeten doen om genoeg beweging te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat we tijdens de eerste lockdown van vijf naar acht uur zitten per dag zijn verschoven. Dat kwam mede doordat we niet meer naar kantoor reisden en/of onze kinderen niet meer naar school brachten. De hoeveelheid beweging die je op een gewone werkdag vanzelf zou krijgen, zul je nu bewust moeten gaan vervangen. Dat kun je op verschillende manieren doen. 

Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om je lichaam gezond te houden, het heeft ook een positief effect op hoe je je voelt, je creativiteit, je productiviteit en je motivatie. Wees dus gedisciplineerd waar het om lichaamsbeweging gaat en bezuinig hier tijdens deze nieuwe semi-lockdown niet op. Begin de dag met een ommetje (ja, ook als het regent!), zorg na elk uur achter de computer voor vijf minuten bewegen (ga het liefst even naar buiten om wat daglicht op te vangen) en pak zo veel mogelijk de fiets of de benenwagen wanneer je boodschappen gaat doen.

Bewuster boodschappen doen

En over boodschappen doen gesproken: let juist in deze tijd, waarin corona op de loer ligt, extra op je voeding. Het eten van voldoende fruit en groenten is essentieel om je immuunsysteem op kracht houden en je te wapenen tegen het virus. Bovendien helpt gezonde voeding, in combinatie met voldoende beweging, je om deze tweede lockdown straks zonder het vergaren van ‘extra coronakilo’s’ door te komen. 

Zeker wanneer je thuiswerkt, heb je tijdens de lockdown meer tijd om je boodschappen te doen bij kleinere lokale ondernemers. Fiets of wandel vooral naar de plaatselijke groentenboer, bakker en visboer, daar doe je niet alleen de plaatselijke middenstand een plezier mee, maar ook je eigen gezondheid (meer lichaamsbeweging én verse waar). 

Dagelijkse patronen

Naast bewegen en gezond eten zijn er nog meer dingen die je kunt doen om deze nieuwe lockdown zonder kleerscheuren door te komen. Houd zo veel mogelijk vast aan je dagelijkse patronen. Kleed je ’s ochtends dus gewoon aan en ga achter een bureau zitten om te werken. Trek ook niet om drie uur al een fles wijn open. Verveel je je doordat je sociale leven op een laag pitje staat? Grijp deze ‘dode tijd’ dan aan om jezelf op een nieuw vlak te ontwikkelen. Online valt genoeg te leren: coderen, fotograferen, een nieuwe taal, macramé, noem maar op.

Voel je je een tikje somber door de coronapandemie of de lockdown? Probeer positief te blijven door je te blijven richten op de dingen die nog wel mogen en niet bij de pakken neer te zitten. Plan een wandeling of etentje met twee vrienden (op veilige afstand natuurlijk). Bel, zoom of app een (oude) vriend: dankzij de digitale revolutie zijn er veel andere vormen van contact mogelijk. En wat denk je van het schrijven van een ouderwetse brief, bijvoorbeeld aan iemand die alleen woont en/of het door de lockdown wat moeilijker heeft? Zo vrolijk je iemand op én train je meteen je eigen fijne motoriek en brein.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen