Hoe te stoppen met roken: welke manier past het best bij jou?

stoppen met roken
27 september 2021

Dus je staat op het punt om te stoppen met roken? Dat is fantastisch nieuws! Stoppen met roken is zo ongeveer het beste wat je voor je gezondheid kunt doen. En het mooie is: met het voornemen om te stoppen, is de helft van de strijd al gestreden. De tweede helft van die strijd zal natuurlijk geen makkelijke zijn. Maar door een manier van stoppen te kiezen die goed bij jou past, zorg je ervoor dat je ook deze tweede helft succesvol volbrengt. 

Zoals je misschien al weet, zijn er veel verschillende manieren om te stoppen met roken. Sommige werken beter dan andere en wat voor de een goed werkt, werkt voor de ander niet. De beste methode is die waaraan jij je kunt houden. 

Manieren om te stoppen met roken

1. Geheel op eigen kracht 

Je kunt stoppen met roken zonder hulp van buitenaf, zoals hulpmiddelen, therapie of medicijnen. Je stopt in een keer (cold turkey) of je bouwt je aantal sigaretten per dag langzaam af naar nul. Ongeveer 90% van de mensen die proberen te stoppen met roken, doet het op deze manier. Toch is het niet de meest succesvolle methode. Slechts ongeveer 5% tot 7% is in staat om op eigen kracht te stoppen. 


2. Gedragstherapie of coaching

Hierbij ga je samen met een coach op zoek naar manieren om van het roken af te komen. Samen ga je op zoek naar jouw triggers (zoals emoties of situaties waarin je zin krijgt om te roken) en maak je een plan om door de hunkering heen te komen.

 

3. Nicotinekauwgum

Om je nicotineverslaving te bevredigen tijdens het stoppen, kun je ook nicotinekauwgom, -pleisters, -sprays -zuigtabletten en -vaporizers gebruiken. Ze geven je nicotine, zonder het gebruik van tabak. Stoppen met behulp van dit soort middelen werkt het beste in combinatie met gedragstherapie en veel steun van vrienden en familie. Onthoud dat het doel is je nicotineverslaving te beëindigen, dus niet simpelweg het stoppen met het gebruik van tabak. Uiteindelijk zul je dus ook met deze alternatieve nicotinemiddelen moeten stoppen.

 

4. Champix 

Dit geneesmiddel op recept is een zogenaamd ontwenningsmiddel. Het vermindert de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt. De werkzame stof die in Champix zit is Varenicline. Deze hecht zich aan de nicotinereceptoren (eiwitten) in de hersenen. Champix heeft eigenlijk dezelfde werking als nicotine, namelijk het stimuleren van de afgifte van dopamine. De nicotinereceptoren en de hersenen denken dat ze dus voorzien zijn van voldoende nicotine, wat een goed gevoel geeft zonder dat er gerookt wordt. Het is de bedoeling dat het lichaam hierdoor minder gaat verlangen naar nicotine. Het nadeel van Champix is dat het behoorlijk wat bijwerkingen kan hebben. De meest voorkomende zijn misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, abnormaal dromen en neusverkoudheid. Daar staat tegenover dat veel mensen Champix als een effectief hulpmiddel ervaren om te stoppen met roken. 

5. Een combinatie van behandelingen

De kans dat je voorgoed stopt is groter als je een combinatie van verschillende methoden gebruikt. Een nuttige combinatie is bijvoorbeeld gedragstherapie en het gebruik van nicotinepleisters of Champix. Overleg altijd eerst met je huisarts welke aanpak voor jou het beste is. 

Voordat je begint met stoppen met roken

Welke methode je ook kiest, een belangrijk onderdeel van het stoppen met roken is het maken van een plan dat goed voor jou werkt. Kies een stopdatum die jou de tijd geeft je voor te bereiden zonder je motivatie te verliezen. Vertel vrienden en familie dat je gaat stoppen. Verwijder alle sigaretten en asbakken uit je huis, werk en auto. Zoek uit wat jouw triggers zijn om te roken en bedenk alvast hoe je die kunt vermijden en/of hoe je ermee omgaat wanneer ze zich aandienen. 

Zo hou je het stoppen met roken vol

Er zullen ongetwijfeld dagen zijn waarop je sterk de nijging voelt om toch maar weer toegeven aan je verlangens. Doe. Het. Niet. Stoppen is het beste wat je ooit voor jezelf hebt gedaan, maar je moet je wel aan je plan houden. In dit artikel kun je lezen welke stappen je het beste kunt volgen voor een succesvolle gedragsverandering

Is stoppen met roken moeilijk? 

Hoe zwaar het proces van stoppen met roken voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie. Factoren die van invloed zijn:

  • Hoeveel sigaretten je per dag rookt.
  • Of je vrienden en familieleden roken.
  • Waarom je rookt.
  • Hoe lang je al rookt.
  • Hoe sterk je wilskracht is.
  • Wat je triggers zijn en hoe vaak ze op je pad komen.
  • Hoeveel steun je krijgt bij het stoppen.

De voordelen van stoppen met roken

Richt je voor en tijdens het stoppen vooral ook op de voordelen van niet meer roken. Binnen enkele uren na het stoppen met sigaretten begint je lichaam zich al te herstellen van de effecten van het roken. Je bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur - die allemaal hoger zijn dan ze zouden moeten zijn vanwege de nicotine - keren terug naar gezondere niveaus. Je kunt gemakkelijker ademhalen en het gehalte giftige koolmonoxide in je bloed daalt, zodat jouw bloed meer zuurstof kan vervoeren. Stoppen helpt dus je hele lichaam. Het kan zelfs je uiterlijk verbeteren: Je zult minder snel rimpels krijgen, als je nog jong bent. En je bespaart ook nog geld. In dit artikel kun je nog meer lezen over alle positieve gevolgen van het stoppen met roken.

Wat als ik weer begin met roken?

Dat heet een terugval, en het is een normaal verschijnsel bij sterke verslavingen zoals roken. Als het gebeurt, geef dan niet meteen helemaal op, maar probeer nog steeds zo min mogelijk te roken, totdat je weer klaar bent om helemaal stoppen. Definitief stoppen is een proces dat tijd in beslag neemt. Maar het is het waard.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen