Waarom hygiëne zo belangrijk is voor je gezondheid

hygiëne
21 maart 2021

Om te voorkomen dat je ziek wordt door een virus, bacterie of schimmel, is het belangrijk dat je goede hygiëne hanteert. Zowel persoonlijke hygiëne als omgevingshygiëne zijn hiervoor van belang. Het schoonhouden van je lichaam en je leef- en werkomgeving dus. 

Hygiëne tegen ziekteverwekkers

Overal zijn micro-organismen: op je handen en lichaam, maar ook in de wc, douche en keuken. Voorbeelden van micro-organismen zijn bacteriën, virussen en schimmels. De meeste micro-organismen zijn onschuldig, maar er kunnen ook ziekteverwekkers tussen zitten. Voorbeelden van micro-organismen die ziekte veroorzaken zijn het griepvirus, het coronavirus, het norovirus, salmonellabacteriën en E. coli-bacteriën. Hygiëne gaat over de dingen die je kunt doen om zo min mogelijk in aanraking te komen met zulke ziekteverwekkers.

Hygiëne, wat is het? Maatregelen die je kunt nemen

Door goed op je hygiëne te letten, kun je voorkomen dat ziekteverwekkers jou of iemand anders besmetten en zich verspreiden. Een paar simpele hygiënemaatregelen die je kunt nemen zijn:

  • Je handen wassen (minimaal 20 seconden, met zeep) voor en na het bereiden van eten, na elk toiletbezoek, na niezen, hoesten of snuiten, na het aanraken van (huis)dieren, na het verschonen van je kind, na contact met afval en wanneer je buiten de deur bent geweest.
  • Twee keer per dag je tanden poetsen en ook dagelijks flossen/stokeren en je tong reinigen.
  • Geregeld dingen schoonmaken die vaak worden aangeraakt, zoals lichtknopjes, deurklinken en toetsenborden.
  • Bederfelijk eten bewaren in de koelkast, op 4 graden Celsius.
  • Je keukenblad en snijplanken na gebruik goed schoonmaken/ontsmetten. Op een keukenblad en snijplank kunnen namelijk ziekteverwekkers terechtkomen, zoals salmonellabacteriën na het bereiden van kip.
  • Je keukenspons frequent vervangen en dagelijks een nieuw vaatdoekje gebruiken. 
  • Vaat- en schoonmaakdoekjes wassen op 60 graden Celsius.
  • Afval in een afgesloten zak/bak verzamelen.
  • Wc’s en badkamer geregeld ontsmetten.
  • Regelmatig schone kleren aantrekken
  • Regelmatig beddengoed verschonen en luchten.
  • Geregeld je huis luchten.

Schoon versus hygiënisch

Hygiënisch en ‘schoon’ zijn niet hetzelfde. Zelfs als je het zichtbare vuil weghaalt van bijvoorbeeld een keukenblad, kunnen daarop nog ziekteverwekkers achterblijven, die je vervolgens via het voedsel dat je bereidt weer binnenkrijgt. Het verwijderen van ziekteverwekkers door grondig schoon te maken (te ontsmetten) is daarom belangrijk.


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen