Introverten op de werkvloer: zo ga je ermee om

08 juni 2020

Introverte mensen maken een derde tot de helft van de bevolking uit. Toch zijn veel werkplekken ingericht voor extraverten. Bedrijven die introverten meer ruimte bieden, plukken daar de vruchten van. Zo doe je dat.

Extraverte mensen zijn gericht op de buitenwereld. Ze communiceren graag mondeling, praten graag met anderen wanneer ze ideeën en plannen uitwerken, zijn sociaal en expressief en nemen makkelijk initiatieven in werk en relaties. Introverten daarentegen zijn juist gericht op de eigen belevingswereld. Ze communiceren graag schriftelijk, denken het liefst alleen na bij het uitwerken van ideeën en plannen, zijn ingetogen en op zichzelf en nemen vooral initiatief als iets belangrijk is voor hen. 

Introverte en extraverte werknemers op de werkvloer

Hoewel introverten van nature minder ‘aanwezig’ en zichtbaar zijn, zijn ze waardevol voor organisaties. Ze hebben bijvoorbeeld een lange concentratieboog en denken zij vaak goed over beslissingen na. Extraverten verliezen sneller hun interesse en laten taken daardoor soms versloffen, maar kunnen wel weer sneller schakelen en beter met prikkels omgaan. Beide persoonlijkheidstypes zijn dus nodig op de werkvloer.

Introverte en extraverte leiders

Introverten en extraverten samen laten functioneren, kan echter best een uitdaging zijn. Dat begint al in de leidinggevende-ondergeschikte situatie. Extraverte teamleiders kunnen zeer effectieve leiders zijn, wanneer de leden van zijn team plichtsgetrouwe volgelingen zijn die op zoek zijn naar begeleiding van bovenaf. Ze brengen de visie, assertiviteit, energie en netwerken mee, die nodig zijn om richting te geven. Maar wanneer teamleden proactief en assertief zijn, zijn introverte leiders juist in het voordeel. Zij voelen zich minder snel bedreigd in hun status, kunnen goed luisteren en zijn goed in staat om goede ideeën vanuit het team te herkennen, tegen elkaar af te wegen en ruimte te geven.

Het recht van de luidste

Introverte mensen zijn, met andere woorden, goed in staat om het beste in anderen naar boven te halen. Toch worden de sterke punten van introverte mensen vaak onvoldoende aangeboord. Dat komt vooral door de wijze waarop het werk is ingericht. Neem vergaderingen. Daarin geldt niet zelden het recht van de luidste. Spraakzame, assertieve mensen zijn dan ook degenen die voornamelijk aan het woord zijn. Dit geldt net zo voor de open werkruimte, waar je als collega met gezelligheid en gevoel voor humor veel bonuspunten scoort. Om in zo’n omgeving te kunnen gedijen, wordt vaak van introverten verwacht dat zij zich aanpassen. Maar als ze dat té veel doen, heeft dat ook gevolgen voor het bedrijf, omdat de voordelen van hun introversie dan niet voldoende worden benut. 

Vergaderen

Om het beste uit rustige, introverte teamleden te halen, is een andere aanpak gewenst. Bij Amazon begrijpen ze dit bijvoorbeeld al een tijdje en beginnen ze elke vergadering in totale stilte. Voor elke vergadering heeft iemand een zes pagina’s tellend, verhalend gestructureerd memo voorbereid. Met echte zinnen en werkwoorden, niet alleen bullets. Met als doel het creëren van de context van de discussie die we gaan voeren. Voordat de vergadering begint, leest iedereen eerst gedurende twintig tot dertig minuten de memo. Door samen te lezen wordt de aandacht van iedereen gericht op de onderwerpen die aan de orde zijn.

Meer ruimte voor introverten

Het soort helder denken dat deze gestructureerde memo's vereisen, dient onder meer om het speelveld te nivelleren voor introverte en extraverte teamleden. Na het lezen van de memo kan de groep zich richten op het zoeken van gedeelde inzichten, verdieping op het onderwerp en misschien nog wel het belangrijkste, het voeren van een zinvol debat. Het proces geeft introverte teamleden de tijd die ze nodig hebben om hun gedachten te formuleren en, voor sommigen, de moed op te bouwen deze te delen met de rest van het team. Het moedigt tegelijk de extraverte teamleden aan om te luisteren, te reflecteren en meer open te staan voor de perspectieven van hun meer ingetogen collega’s.

Tips: zo help je je introverte collega’s

  1. Geef introverten tijd om te acclimatiseren in hun sociale omgeving.
  2. Houd gesprekken kort en bondig, tenzij zij het gesprek gaande houden.
  3. Als je vraagt of het wel goed gaat en ze beamen dat, geloof ze dan gewoon op hun woord. Ze zijn niet verdrietig of overstuur... ze zijn gewoon introvert.
  4. Als ze een uitnodiging voor een vrijdagmiddagborrel op kantoor afslaan, respecteer dan die beslissing. Ze willen gewoon ongemakkelijke sociale bijeenkomsten vermijden.
  5. Probeer hen niet uit hun comfortzone te dwingen. Introverte mensen blijven gewoon liever onder de radar. Een presentatie aan het hele kantoor geven vinden ze vreselijk. Probeer daar een oplossing voor te vinden.
  6. Problematiseer hun ingetogenheid niet. Ieder mens is nu eenmaal anders. Introverten maken ook geen probleem van de luidruchtigheid van anderen.
  7. Vertel hen niet dat ze zich socialer moeten opstellen op kantoor. Het enige wat ze moeten doen is hun werk. Dat je ook nog met ze kunt lachen is een bonus, maar geen vereiste voor goed functioneren.
Deel dit artikel op social media