Janneke Wittekoek van NLBeter: “Het roer moet om, met focus op preventie en leefstijl”

zwarte man die hardloopt op een fietspad in het bos
19 juli 2020

In de Nederlandse gezondheidszorg moet meer worden ingezet op preventie en leefstijl. Dat zegt cardiologe Janneke Wittekoek, mede-initiator van de nieuwe politieke partij NLBeter, in een interview met het Leidsch Dagblad.

Volgens Wittekoek kan het veel beter in de Nederlandse gezondheidszorg: “Niet alleen meer man- en vrouwgerichtheid, maar ook meer aandacht voor leefstijl. Het is ongelooflijk dat als iemand ziek is, de dokter niet vraagt wat je eet, maar wel de patiënt naar huis stuurt met pillen. Neem nou de overgang. Vrouwen hebben hier decennia last van en nog steeds is hier nooit gedegen onderzoek naar gedaan. Daar moeten we ook in gaan doorpakken; niet alleen maar blijven roepen hoe erg het is. Als het een mannenkwaal was geweest, was dat al lang gebeurd.”

NLBeter

Met haar politieke partij NLBeter heeft ze dan ook de missie om onze gezondheidszorg radicaal te verbeteren. Er moet volgens haar meer ruimte komen voor voeding, psychische gesteldheid en beweging. 

Pillen

Dat er in ons zorgstelsel nog altijd voor ziekte wordt betaald en niet voor gezondheid, vindt ze er onacceptabel: “Toen ik in het ziekenhuis werkte, had ik het gevoel dat ik betaald werd om de patiënt te onderhouden, niet om beter te maken. Dat doe je door iemands leefwijze aan te passen, emotionele issues bloot te leggen en te puzzelen: wat hoort bij wat? Patiënten worden al snel naar huis gestuurd met pillen terwijl dat lang niet altijd hoeft. Het is vaak dweilen met de kraan open. Dat wil ik anders. De kraan moet dicht.” 

Focus op preventie en leefstijl

Er moet volgens meer focus komen op preventie en leefstijl. “Als je dat aanpakt, heb je minder ziektelast en minder kosten. Het huidige systeem, hoe gek het ook klinkt, beloont om patiënten ziek te houden.” 

Educatie en bewustwording

Volgens haar begint het allemaal bij educatie en bewustwording. Er moet meer kennis over lichaam en gezondheid worden geïmplementeerd in het basisonderwijs. Preventie begint immers met kennis. 

Lees het hele interview met Janneke Wittekoek van NLBeter HIER

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen