Kalium zout: waar koop je het en waarom is het gezonder?

kalium zout
17 maart 2022

Kalium zout is een gezond alternatief voor gewoon keukenzout (natrium). De voedingsindustrie gebruikt het steeds vaker om producten minder ongezond te maken. Je kunt kalium ook in een potje kopen om thuis te gebruiken. Door te kiezen voor kalium zout heb je wel de zoute smaak, maar niet de natriuminname die ervoor zorgt dat je bloeddruk omhooggaat.  

Samen met chloride en natrium is kalium betrokken bij het reguleren van de vochtbalans en de bloeddruk in je lichaam. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood. 

Te veel natrium: ongezond 

Het typische westerse dieet bevat veel te veel zout, dus te veel natrium, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Er zijn talloze studies die aantonen dat zelfs kleine verlagingen van het natriumgehalte in voeding helpen je te beschermen tegen hartaanvallen en beroertes. 

Kalium zout: de gezondheidsvoordelen

De keuze voor kalium zout als vervanger van tafelzout heeft dan ook verschillende geassocieerde gezondheidsvoordelen. Niet alleen door het feit dat je minder natrium binnenkrijgt, maar ook doordat je meer kalium binnenkrijgt. Kalium is namelijk wél goed voor je gezondheid. 

Kalium werkt het bloeddrukverhogende effect van natrium tegen, waardoor het de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk verlaagt. Ook zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Daarnaast verkleint een hogere inname van kalium het risico op een beroerte.

Onder de streep is de keuze voor kalium zout dus dubbelgoed voor je lijf.

Kalium zout in plaats van gewoon keukenzout

Voor verlagen van de bloeddruk is het niet alleen belangrijk om de kaliuminname te verhogen, maar ook om de zoutinname te verlagen. Dat kun je doen door op de etiketten van bewerkte producten te kijken of er kalium(chloride) in plaats van natrium is gebruikt. Je kunt je gewone tafelzout bovendien vervangen door een variant waaraan kalium is toegevoegd. 

Kalium zout AH

Jozo bewust of Lo Salt zijn voorbeelden van kalium zout. Het zijn mengsels van natrium met kalium zout. De smaak is wel wat bitterder dan keukenzout, maar daar wen je snel aan. Je kunt deze vormen van kaliumzout gewoon in de supermarkt kopen en vindt ze meestal in het zoutvak of in het schap met de zoutarme producten. 

Wanneer opletten met kalium zout?

Niet iedereen doet er goed aan veel kalium in te nemen. Bij mensen met een slechte nierfunctie en mensen die bepaalde plaspillen en/of ontstekingsremmers gebruiken, kan het kaliumgehalte in het bloed snel te hoog worden. Overleg in zulke gevallen daarom eerst met de arts over het gebruik van kalium zout.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen