“Een blikje frisdrank of glas vruchtensap is waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als het opsteken van een sigaret”

appels en lichaamsbeweging gezond
29 oktober 2020

Is er een verband tussen kanker en leefstijl? Ja, schrijft arts-onderzoeker William Cortvriendt in zijn nieuwe boek over: KankervrijVolgens hem kun je door het aanpassen van je leefstijl en voedingspatroon wel degelijk invloed uitoefenen op de kans kanker te krijgen en ook je kansen op het overleven van kanker aanmerkelijk verbeteren.

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie. Nederland staat daarmee in de Europese ranglijst op de derde plek. Alleen in Ierland en Denemarken krijgen mensen vaker de diagnose kanker. Dat Nederlanders vaker kanker krijgen, komt onder meer door verschillen in leefgewoonten, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

Kanker een leefstijl: een verband

Arts-onderzoeker William Cortvriendt stelt in zijn boek Kankervrij kritische vragen bij de gangbare verklaring dat kanker primair het gevolg is van een genetisch defect. Slechts vijf tot tien procent van kanker wordt volgens Cortvriendt verklaard door slechte genen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek komt hij tot de conclusie dat kanker voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door stoornissen in onze stofwisseling.

Meer focus op leefstijl in strijd tegen kanker

Volgens Cortvriendt kun je door het aanpassen van je leefstijl dus wel degelijk invloed uitoefenen op de kans kanker te krijgen en ook je kansen op het overleven van kanker aanmerkelijk verbeteren. We laten op dit vlak veel liggen in de strijd tegen kanker. Niet alleen om kanker te voorkomen, maar ook bij de behandeling van kanker zou onze leefstijl een veel belangrijke rol moeten spelen, zo stelt hij in zijn boek.

Suiker kankerverwekkend

Cortviendt stelt dat onderzoek naar kanker zich vooral concentreert op het DNA in de celkern. Volgens hem zou de focus meer op het “vergeten” Warburg-effect moeten komen te liggen: kankercellen hebben veel glucose nodig voor hun energievoorziening, omdat ze een ander metabolisme hebben dan gezonde cellen. Suiker is dus funest wanneer je kanker hebt. Bovendien is suiker volgens Cortvriendt ook een verwekker van kanker: “Een blikje frisdrank of glas vruchtensap is waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als het opsteken van een sigaret”. Ook insuline is volgens Cortvriendt kankerverwekkend. Hij noemt het wrang dat diabetes type 2 nog steeds door veel te veel artsen met insuline wordt behandeld, waardoor volgens hem de kans op het krijgen van kanker met 90% toeneemt. 

Leefstijl en de behandeling van kanker

Cortvriendt werd recent over het boek geïnterviewd op Radio 1, en zegt erover: "Het toenemende inzicht in de metabole eigenschappen van kankercellen toont ons waarom een aantal maatregelen in onze leefstijl kan bijdragen aan het succes van de bestaande behandelingen die je oncoloog je kan aanbieden."

Fast Mimicking Diet en kanker

Hij richt zich in zijn boek dus niet alleen op het voorkomen van kanker, maar ook op de rol die gezond etengoede slaap en veel beweging zou moeten spelen bij de behandeling ervan. In Leiden is er bijvoorbeeld een behandeltraject van borstkanker waarbij naast de behandeling een dieet wordt toegepast, het Fast Mimicking Diet. Bij dit dieet laat je je lichaam wennen aan weinig eten, waardoor de metabole eigenschappen van cellen verbeteren. De eerste resultaten zijn volgens Cortvriendt veelbelovend.

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen