SmartVitaals Leonard Hofstra in Nieuwsuur: “Het is belangrijk dat de context waarin wij leven gezonder wordt gemaakt.”

20 mei 2020

Dinsdagavond was SmartVitaals scientific advisor Professor Dr. Leonard Hofstra te zien in Nieuwsuur, waar hij zijn licht liet schijnen op het onderwerp ziektepreventie en leefstijlverbetering, in relatie tot Covid-19.

Leefstijlverbetering kan leiden tot een afname van het aantal mensen met een welvaartsziekte en daarmee voor minder complicaties wanneer iemand het coronavirus oploopt. Omdat het nog maanden tot jaren kan duren voordat er een vaccin op de markt is, zou veel nadrukkelijker beleid moeten worden gevoerd op leefstijlverbetering.

Hogere kans op complicaties

Hofstra: “We weten uit hele grote studies uit China dat de kans op overlijden als je een onderliggende hartziekte hebt keer vijf is. Dus mensen met een hart en vaatziekte hebben een veel hogere kans op complicaties en op moeten worden beademd of om te overlijden. Dat geldt ook voor diabetes en hoge bloeddruk.” 

Chronische ontstekingen verzwakken het afweersysteem

Ook mensen met de welvaartsziekte diabetes type 2 hebben meer kans op complicaties wanneer zij worden besmet met het coronavirus. Mensen met diabetes 2 hebben last van een chronische ontsteking. Dit zorgt ervoor dat je afweersysteem niet meer goed reageert wanneer je het nodig hebt in geval van een virus, zoals griep of het coronavirus. 

Gezonde voeding voorkomt onstekingen

Met gezonde voeding zijn de chronische ontstekingen die mensen met welvaartsziekten vaak hebben, te verminderen. Er zijn allerlei voedingsmiddelen die de ontstekingen in het lichaam afremmen, zoals groente, fruit, vette vis en noten. Voedsel dat ontstekingen bevorderen en je afweer verzwakt is onder meer: ultra-bewerkt voedsel, snacks, snoep, chips en suikerhoudende drank. 

Context waarin we leven gezonder maken

Hofstra: “Alles wat je kunt doen om je immuunsysteem sterker te maken, dus een goed gewicht hebben, gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met roken is ook ontzettend goed om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.” 

Met de oproep van 1600 artsen en wetenschappers aan de politiek, dat mensen hun leefstijl structureel moeten omgooien om welvaartsziekten tegen te gaan en dat ze daarbij moeten worden geholpen, is Hofstra het dan ook eens: “Belangrijk is dat je de context waarin wij leven veel gezonder maakt, zodat mensen veel makkelijker die gezonde keuze kunnen maken. Straten vol frituren, wafelkramen en ijssalons vormen geen gezonde omgeving. Dat geeft druk op de mensen om dat te gaan eten. Zo creëer je een obesogene omgeving, een omgeving die makkelijk dik maakt.” 

De aflevering van Nieuwsuur bekijk je HIER en het item met Leonard Hofstra begint vanaf 22:22 minuten. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen