"Absurd dat de mondkapjes door het OMT worden genegeerd"

Cardioloog Leonard Hofstra
25 juli 2020

Het Outbreak Management Team (OMT) moet op verzoek van het kabinet nog een keer kijken naar het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte. Leonard Hofstra begrijpt niet dat mondkapjes tot dusver werden genegeerd door het OMT.

In de discussie over mondkapjes komt regelmatig naar voren dat mondkapjes mensen juist onvoorzichtiger maakt, omdat ze een gevoel van schijnveiligheid zouden geven. Gedragsonderzoekers van het RIVM erkennen inmiddels dat er ook een nuttige een signaalfunctie uitgaat van het dragen van mondkapjes. Nieuw internationaal onderzoek suggereert dat het dragen van een mondkapje leidt tot voorzichtigheid en afstand houden. Deze nieuwe bevindingen zullen worden gedeeld worden met de RIVM-collega's die zich bezighouden met de richtlijnen.

Overtuigend bewijs dat mondkapjes werken

SmartVitaals scientific advisor en cardioloog Leonard Hofstra is blij met deze beweging bij het RIVM, maar begrijpt niet hoe het instituut tot op heden heeft vol kunnen houden dat mondmaskers niet werken. Tegen De Telegraaf zegt hij:

„In de Lancet is onlangs overtuigend bewijs geleverd dat ze wel voorkomen dat het virus zich verspreidt én dat kwetsbare groepen hierdoor beschermd worden. We moeten nu het maximale uit de kast halen om de tweede golf te voorkomen en dat betekent: draag een mondkapje in de publieke ruimte.”

Hofstra vergelijkt het mondkapje met de autogordel:

„Daar werd vroeger in het begin van de verplichting ook over gemopperd. Maar nu is het de sociale norm om die te dragen en voel je je onveilig als je die niet draagt. Dat gevoel moeten de mensen ook krijgen bij het mondkapje. En de overheid moet de bevolking ervan overtuigen dat ze die dragen uit onbaatzuchtigheid; om de kwetsbare groepen te beschermen.”

Hofstra is net terug van een vakantie en dit heeft hem alleen maar gesterkt in zijn mening:

„Overal in Frankrijk worden in winkels die kapjes gedragen, ook op straat. Hetzelfde geldt voor België. Het is absurd dat de mondkapjes door het OMT genegeerd worden.”

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen