SmartVitaal lanceert Lockdown Vitaal Scan

04 mei 2020

De Vitaal Scan van SmartVitaal geeft organisaties razendsnel inzicht in hoe het met de fysieke en mentale gezondheid van hun werknemers is gesteld. 

De coronalockdown leidt tot meer stress en een ongezondere leefstijl, zo blijkt deze week uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in samenwerking met De Volkskrant. Maar liefst 38 procent van de Nederlanders beweegt en sport minder. Ook gezonde voeding schiet er door de lockdown bij ruim een kwart van de mensen bij in. 35 procent ervaart bovendien meer stress door de coronacrisis. Deze stress kan weer leiden tot slechter slapen en/of meer alcoholgebruik. 

Hulp bij leefstijlverbetering

“Ongeveer de helft van de mensen is helaas ook niet in staat om zonder externe hulp de leefstijl te veranderen”, zegt cardioloog, professor en leefstijldeskundige Leonard Hofstra. “Bedrijven zouden er verstandig aan doen om deze externe hulp aan hun werknemers aan te bieden.” 

Immuunsysteem als wapen

SmartVitaal biedt bedrijven daarom een helpende hand met een speciaal programma waarmee zij hun medewerkers gezond kunnen houden in deze uitdagende tijd. En dat loont beslist, zegt professor Hofstra, want “Vitale werknemers zijn niet alleen productiever, ze zijn ook minder bevattelijk voor corona. Zolang er geen vaccin of medicijn is, is het immuunsysteem je sterkste wapen tegen het virus.” 

Kwetsbaarder bij tweede coronagolf

Een krachtig immuunsysteem krijg je onder meer door gezonde voeding. Maar ook sporten is belangrijk, omdat dit witte bloedcellen mobiliseert. Te weinig slaap en stress doen juist weer afbreuk aan kracht van het immuunsysteem. Hofstra: “In deze stressvolle en belastende tijd zie je dus dat het bij mensen juist op deze vier punten vaker misgaat, waardoor ze kwetsbaarder worden voor een tweede coronagolf.” 

Razendsnel inzicht

Bedrijven doen er dus verstandig aan te inventariseren hoe het met de vitaliteit van hun medewerkers staat. SmartVitaal vergemakkelijkt deze inventarisatie voor mkb’ers en grootbedrijven, met de Vitaal Scan. Deze handige online scan geeft inzicht in de fysieke en mentale gezondheid binnen een organisatie. Waar medewerkers hun werkzaamheden ook uitoefenen, hoe staan zij ervoor? Ervaren ze stress? Slapen en bewegen ze nog genoeg? 

Adviesrapport

Werknemers krijgen via de scan direct inzicht in hun eigen leefstijl en op welke punten die verbetering behoeft. Het over-all resultaat brengt SmartVitaal voor de werkgever in kaart in een overzichtelijk adviesrapport. Daarmee kan niet alleen het menselijk kapitaal, maar ook de organisatie als geheel weerbaarder worden maakt tegen corona. Zodat je straks met z’n allen gezond en met goede energie de draad weer kunt oppakken.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen