Melamine servies met bamboe schadelijk voor de gezondheid

17 februari 2021

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om serviesgoed dat is gemaakt van bamboe met melamine, zoals koffiebekers en kommen, niet meer te gebruiken. De producten moeten per direct uit de handel worden gehaald. Uit onderzoek blijkt dat het servies stoffen afgeeft die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bamboe servies is melamine servies

Servies van bamboe-melamine is de afgelopen jaren sterk in trek geraakt, vooral omdat veel mensen denken dat het materiaal duurzaam is en biologisch makkelijk afbreekbaar. Dat is echter niet het geval. De producten worden weliswaar verkocht als 'bamboe', maar ze zijn gemaakt van melamine, een kunstmatige hars waaraan bamboe- of maisvezels zijn toegevoegd. Dit mengsel is niet makkelijk biologisch afbreekbaar.

Schadelijke stoffen melamine en formaldehyde

De bekers, kommen en mokken die de NVWA heeft onderzocht, bevatten soms te veel van de schadelijke stoffen formaldehyde en melamine. Als je deze stoffen binnenkrijgt kan dat leiden tot maagirritatie en zelfs tot een maagzweer. De toevoeging van bamboe blijkt bovendien een negatief effect te hebben op de afgifte van formaldehyde. Als er bamboe aan de melamine-kunststof was toegevoegd, was de afgifte van de giftige stof hoger. 

Wat is melamine?

Melamine kennen we nog van een van de grootste Chinese gezondheidsschandalen in de geschiedenis: door falende controle op de kwaliteit van babymelk in poedervorm, stierven twee baby’s gestorven en werden er ruim duizend ziek. Rommelende melkboeren hadden de chemische verbinding melamine door de melkpoeder gemengd, om het te laten lijken of er meer proteïne in de melk zat. Melamine veroorzaakt nierstenen, en daar kunnen kleine kinderen aan doodgaan als ze niet tijdig worden behandeld. 

Geen melamine servies gebruiken voor jonge kinderen

De NVWA adviseert dan ook om de Europese veiligheidsnorm voor formaldehyde in melamine-kunststofservies (met of zonder bamboevezels) aan te scherpen. De huidige norm biedt onvoldoende bescherming bij gebruik door jonge kinderen vanwege hun geringere lichaamsgewicht, concludeert de NVWA.

Minister van Ark van Medische Zorg heeft het punt op de agenda gezet in Brussel en aangedrongen op een snelle verlaging van de norm. In afwachting van deze normverlaging adviseert het Voedingscentrum om ook serviezen gemaakt van 100% melamine, dus zonder toevoegingen van bamboe of mais, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen de tot drie jaar.

Klachten door gebruik melamine servies

Als mensen stoppen met het gebruik van dit serviesgoed, verdwijnt het gezondheidsrisico volgens Van Ark direct. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat mensen later alsnog klachten krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de producten met bamboe niet aan de wetgeving voldoen. "Bamboe is namelijk geen toegelaten toevoegstof voor plastic. De door NVWA geconstateerde normoverschrijdingen bij deze producten vormen een tweede reden waarom deze producten niet toelaatbaar zijn."

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen