Naleving coronamaatregelen laat te wensen over

groepje jonge mensen kijkt naar het scherm van een iPhone
08 september 2020

De coronavoorschriften worden maar matig nageleefd, blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM onder ruim 60.000 Nederlanders. Dit is opmerkelijk, omdat de meerderheid van de Nederlanders van 16 jaar en ouder wel aangeeft achter de maatregelen te staan. 

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met corona-achtige klachten even vaak naar buiten gaan als mensen zonder klachten: 90 procent heeft minstens één keer boodschappen gedaan, 43 procent is naar het werk gegaan, 41 procent naar de horeca. 

Van de mensen die nauw contact hebben gehad met een positief getest persoon is bijna de helft (45 procent) niet in quarantaine gegaan. En van de mensen met klachten heeft eveneens bijna de helft zich de afgelopen zes weken niet laten testen, blijkt uit het onderzoek.

Naleven coronamaatregelen blijkt lastig

Toch krijgen maatregelen als handen wassen, anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden nog altijd ruime steun. Sinds de vorige meting, begin juli, is het draagvlak voor vrijwel alle maatregelen zelfs toegenomen., Dit kan te maken hebben met de toename in het aantal waargenomen besmettingen. De steun voor het 1,5 meter afstand houden is toegenomen van 68 naar 82 procent. Het draagvlak voor thuiswerken is gestegen van 58 naar 69 procent.


Afstand houden

Ondanks de ruime steun voor de maatregelen blijkt de naleving ervan minder vanzelfsprekend. Vooral op feestjes, werk of school slagen maar weinig mensen erin voldoende afstand te houden. Drukke plekken blijken ook moeilijk te vermijden: 49 procent van de deelnemers is in de week voorafgaand aan het onderzoek op een drukke plek geweest waar ze geen 1,5 meter afstand konden houden.


Handen schudden

Voorschriften waaraan mensen zich gemakkelijker blijven houden zijn geen handen schudden (98 procent doet dat niet meer), handen wassen, maximaal drie bezoekers ontvangen en niet op bezoek gaan bij mensen met een kwetsbare gezondheid.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen