Vat je (eerder) kou als je met nat haar naar buiten gaat?

achterkant hoof van vrouw met opgestoken nat haar
05 maart 2021

Met nat haar naar buiten gaan en dan kou vatten. Kan dat eigenlijk? De een beweert dat het onzin is, de ander is ervan overtuigd dat he geheid verkouden wordt als je met nat haar naar buiten gaat. Hoe zit het nou?

Met nat haar kou vatten: broodje aap of echt mogelijk?

Hoewel je het misschien sneller koud krijgt wanneer je met nat haar naar buiten gaat wanneer het buiten niet al te warm is, is er geen bewijs dat je verkouden of ziek wordt als je naar buiten gaat met nat haar. Een verkoudheid wordt immers niet veroorzaakt door kou, maar door een virus. Dat virus heeft geen relatie tot nat haar. 

Koud weer en verkoudheid

Veel mensen denken ook dat je door koud weer ziek kan worden. Ook dit is een fabel. Zolang er geen ziektekiemen in je buurt zijn, blijf je gezond. Of je nu nat haar hebt, of een droge bos.

Winter

Toch worden mensen vaker verkouden in de winter. Hoe kan dat? Er is wel een verband tussen koud weer en virussen: virussen die verkoudheid veroorzaken, gedijen beter in lage temperaturen. Als je koude lucht inademt door je koude neus blijven virussen daar veel makkelijker plakken. Zij houden van de kou. 

Verspreiding van het virus 

Een virus kan zich op twee manieren verspreiden. Wanneer je een virus hebt en je hoest of niest, kunnen er druppeltjes vloeistof ontsnappen. Deze vloeistof bevat het virus. Door een nies kan het virus wel tot wel een meter verspreiden. Zo kan iedereen in je buurt besmet raken.

De tweede manier is door de lucht. Het virus kan drijven in een cluster of mist van hele kleine druppeltjes, de zogenaamde aerosolen. Doordat deze druppeltjes zo klein zijn, kunnen ze een grotere afstand afleggen. Het virus kan op deze manier door de hele kamer verspreiden. 

Bescherming 

Het belangrijkste wat je kunt doen om jezelf en anderen te beschermen tegen verkoudheid of griep is letten op je hygiëne. Was je handen voldoende. Dit kan gewoon met water en zeep, maar was je handen wel minimaal 30 seconden voor een schoon resultaat. Nies daarnaast in je elleboog en was je handen daarna opnieuw. Anders kan het virus op je telefoon of een ander apparaat of oppervlakte komen. 

Mocht je een keertje laat zijn en met nat haar op de fiets springen, maak je dan geen zorgen. Let op je hygiëne door je handen grondig te wassen en voorkom zo dat je een virus te pakken krijgt en/of verspreidt! 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen