Doe mee met de Suiker Challenge en eet een week lang geen toegevoegde suiker

suiker-challenge
10 mei 2020

Suiker is verleidelijk lekker en wie niet oplet krijgt er dagelijks al gauw te veel van binnen. Het zit namelijk in allerlei producten verstopt, zoals hartig broodbeleg, pastasaus en plantaardige melk. Al die suikers zijn niet goed voor je gezondheid. Daarom organiseert SmartVitaal van 7 t/m 13 juni weer de Suiker Challenge. Doe je ook mee?

Waarom je zou meedoen? Allereerst omdat het altijd leuk is om jezelf uit te dagen iets te nieuws te doen dat ook nog eens goed voor je is. Door mee te doen, word je je bovendien bewuster van de enorme hoeveelheden suiker die we onbewust dagelijks binnenkrijgen. Van dat bewustzijn kun je ook na je deelname aan de Suiker Challenge blijven profiteren. Want wist je dat te veel suiker tot allerlei gezondheidsklachten en zelfs ziekten kan leiden? 

Tandbederf

Tandbederf bijvoorbeeld. De bacteriën in je mond zetten suiker namelijk om in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van je gebit op, waardoor tandbederf en gaatjes kunnen ontstaan. Om tandbederf te voorkomen is het belangrijk om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten.

Overgewicht en diabetes

Suiker bevat bovendien veel calorieën en als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, kom je aan. Suiker die niet door je lichaam wordt gebruikt wordt namelijk opgeslagen als vet. Dit leidt op termijn tot overgewicht, wat weer tot allerlei andere ziektes kan leiden, bijvoorbeeld diabetes type 2. Vooral met suikerhoudende frisdrank is het uitkijken geblazen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één blikje frisdrank per dag het risico op diabetes type 2 al met 20% verhoogt. 

Darmklachten

Je doet je darmen geen plezier met het eten van te veel suiker. Vooral een teveel aan fructose (fruitsuiker) kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Fructose vind je in producten als koek, snoep, frisdrank en vruchtensap,

Vermoeidheid

Geraffineerde suiker bevat energie, maar geen voedingsstoffen. Als je veel suikerrijk voedsel eet en te weinig gezonde voeding, krijgt je lichaam te weinig aan vezels, vitamines en mineralen binnen. Hierdoor kun je last krijgen van vermoeidheid. 

Orgaanklachten

Ook je organen krijgen het zwaar te verduren als je te veel suiker nuttigt. Je lever kan bijvoorbeeld maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, dan wordt het teveel aan suiker opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting. Ook de alvleesklier, die insuline aanmaakt om je bloedsuikerspiegel te laten zakken, kan overbelast raken door te veel suiker. 

Een week zonder suiker

Kortom: met minder suiker voel je je beter. Toch becijferde het Diabetes Fonds dat we wekelijks 99 suikerklontjes (!) binnenkrijgen. Wil jij zelf ook eens ervaren wat een week zonder suiker met je lichaam doet? Doe dan mee met de Suiker Challenge en eet en drink zeven dagen geen toegevoegde suiker. Meedoen is gratis, goed voor je gezondheid en ook nog eens verrassend lekker. Ga jij net als wij de uitdaging aan?

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen