Met deze natuurlijke slaapmiddelen slaap je als een baby

natuurlijk-slaapmiddel
31 mei 2021

Op zoek naar een natuurlijk slaapmiddel? Je bent niet de enige. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Onder arbeidsongeschikten loopt dat percentage op tot 58 procent, blijkt uit de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Slaapmedicatie: begin er niet aan

Chemische slaapmiddelen als temazepam zijn weliswaar een optie, maar aan het gebruik ervan kleven erg veel nadelen. Zulke slaapmiddelen werken bijvoorbeeld maar tijdelijk. Door het gebruik ervan haal je bovendien de oorzaak van je slapeloosheid niet weg. Bovendien raak je aan zulke slaapmedicatie snel gewend. Als je het langer dan twee weken gebruikt, helpt slaapmedicatie al steeds minder. Bovendien wordt het steeds moeilijker om te stoppen en kun je ontwenningsverschijnselen krijgen als je ermee stopt. Kies daarom liever voor een natuurlijk slaapmiddel.

Melatonine: natuurlijk slaapmiddel bij jetlags

Dat je er al snel gewend aan raakt, geldt in zekere zin ook voor een natuurlijk slaapmiddel als melatonine. In de richtlijn voor huisartsen wordt het gebruik van melatonine bij slapeloosheid dan ook niet aanbevolen. Alleen bij ernstige jetlagklachten kan het tijdelijk nemen van melatonine helpen. Bij langduriger gebruik van melatonine als natuurlijk slaapmiddel, kan de stof echter een averechts effect hebben door zogenaamde melatoninestapeling, waarbij je lichaam de stof te traag afbreekt. Dit heeft slaperigheid overdag tot gevolg. 

Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust

Een natuurlijk slaapmiddel dat iets minder kwaad kan, is valeriaan. De valeriana officinalis is een plantje met fijne bloemetjes en een typische geur. De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid. De effectiviteit van valeriaan als natuurlijk slaapmiddel is echter niet klinisch bewezen. Naast de bedoelde rustgevende werking, kun je ook bijwerkingen krijgen van valeriaan. Met name maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikkrampen komen voor. 

Verzwaringsdeken: natuurlijk slaapmiddel voor op je bed

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een natuurlijk slaapmiddel dat je niet hoeft door te slikken. Een voorbeeld hiervan is het verzwaringsdeken. Zo’n deken is, de naam al zegt, zwaarder dan gebruikelijke dekbedden. Hoe zwaar het precies is, hangt af van jouw eigen lichaamsgewicht, waarbij de vuistregel is om 10% van je eigen lichaamsgewicht aan te houden. Hoe werkt een verzwaringsdeken als nartuurlijk slaapmiddel? Mensen die veel stress ervaren, bijvoorbeeld door een drukke baan, merken vaak dat ze moeite hebben met slapen, doordat hun lichaam en geest in de stress-stand blijft staan. Verzwaringsdekens, zoals die van Novaline, bieden dan uitkomst. Door het zwaardere gewicht van de deken voelt je lichaam zich geborgen, waardoor je zenuwstelsel ontspant, het stresshormoon cortisol afneemt en de geluksstofjes serotonine en dopamine juist worden aangemaakt. Hierdoor voel je je relaxter, en val je makkelijker in slaap. Dit effect wordt in de wetenschap Deep Pressure Stimulation (DPS) genoemd.

Somnox: natuurlijk slaapmiddel dat ‘ademt’

Een ander briljant natuurlijk slaapmiddel is de Somnox. Dit is een soort ademende knuffelrobot in de vorm van een grote boon, die je lekker tegen je aan legt om in slaap te vallen. De Somnox werd bedacht door de Nederlander Julian Jagtenberg voor zijn moeder, die van haar slaapmedicatie af wilde en op zoek was naar een natuurlijk alternatief. Het gevoel van een ademend wezen tegen je aan werkt dus heel goed tegen slapeloosheid, dus mocht je een bedpartner hebben, dan zou je 'lepeltje-lepeltje' natuurlijk ook eens kunnen proberen. 

Slaapoordoppen: natuurlijk slaapmiddel voor minder prikkels

Als je moeite hebt om je af te sluiten van de omgeving wanneer je in slaap wilt vallen, kunnen slaapoordoppen uitkomst bieden. Zulke oordoppen elimineren omgevingsgeluiden, waardoor je makkelijker in slaap valt en eenmaal in slaap een diepere slaap ervaart. Zeker wanneer je bijvoorbeeld in de buurt van een drukke weg woont of naast een snurkende partner ligt, zijn slaapoordoppen ideaal. Je hebt ze in twee soorten: slaapoordoppen zonder geluid, die het omgevingsgeluid dempen, en slaapoordoppen met geluid, die omgevingsgeluid maskeren door zelf geluid te produceren. Het geluid dat ze produceren kies je zelf uit. Kies bijvoorbeeld voor het geluid van een kabbelend beekje, de golven van de zee, het ruisen van bomen of zogenaamd ‘white noise’. Doordat je lichaam went aan de geluiden, verbetert je slaapkwaliteit. 

Wil je weten wat je overdag kunt doen om 's nachts beter te slapen? Lees dan dit artikel

De verzwaringsdekens van Novaline en de slaaprobot Somnox zijn Vitalenten van SmartVitaal en dus verkrijgbaar via het Platform.  

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen