Nederlanders aten in 2020 meer groente en fruit door corona

groenteschap in de supermarkt
07 januari 2021

Veel Nederlanders hebben extra goed voor zichzelf gezorgd in 2020. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen zich ervan bewust zijn geworden dat met gezonde voeding het immuunsysteem wordt versterkt, in relatie tot corona. De consumptie van verse groenten en fruit steeg ondanks dat de horeca een deel van het jaar dicht was. De extra aankopen van huishoudens maakte de afname in de horeca meer dan goed, meldt belangenorganisatie GroentenFruithuis.

Meer tijd om te koken

De totale consumptie van groenten en fruit lag 4% hoger dan in 2019. Huishoudens kochten 9% meer groente en fruit. Opvallend was daarbij dat de verkoop van ongesneden groente harder steeg dan die van voorgesneden groente. De laatste jaren was dat juist andersom. Volgens GroentenFruithuis is daaruit op te maken dat er meer tijd werd genomen om te koken. Dat viel ook te merken aan de toegenomen verkoop van verspakketten en maaltijdpakketten.

Nog niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Groenten als paprika, ui, courgette, prei en aubergine verkochten in het bijzonder meer. Bij het fruit deden sinaasappels, avocado’s, mandarijnen en blauwe bessen het goed. GroentenFruithuis stelt wel dat Nederlanders gemiddeld nog lang niet de aanbevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag eten. Zelfs als de groei van 4% per jaar aanhoudt, duurt dat nog jaren.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen