Nederlandse kinderen gezondst en gelukkigst, blijkt uit onderzoek

kleuters schieten ballen in het doel
03 september 2020

In een onderzoek van Unicef naar de mentale- en fysieke gezondheid van kinderen, staat Nederland op de eerste plaats.

Het UNICEF-rapport Worlds of Influence: Understanding what shapes child well-being in rich countries onderzocht de mentale en fysieke gezondheid van kinderen tussen de 0 en 18 jaar in de 41 meest welvarende landen. Er werd ook gekeken naar hun sociale vaardigheden, hun lees- en rekenniveau en hoe het gaat op school. In het rapport staat Nederland op de eerste plaats. 

Nederlandse kinderen meest tevreden

90 procent van de Nederlandse kinderen is volgens het onderzoek tevreden over hun leven. Daarmee zijn Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië. In de meeste landen blijkt iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden met hun leven. In Turkije zijn kinderen, met 53 procent, het minst tevreden, gevolgd door Japan en Groot-Brittannië. Pesten en het gebrek aan hulp van familie spelen hierbij een grote rol. In vergelijking met de andere landen gaat het dus erg goed met Nederlandse kinderen.  


Stress door schooldruk

‘Dat is heel mooi, maar laten we de kinderen waarmee het niet goed gaat in Nederland niet vergeten,’ aldus Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. Bovendien scoren de kinderen in ons land niet op alle thema’s even hoog. ‘We weten uit ons recente Geluk onder Druk-onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk. Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. Daar komt de coronacrisis nog bovenop,’ zegt Laszlo.


Mentaal last van coronapandemie

Unicef vindt het daarom belangrijk dat kinderen en jongeren de juiste zorg krijgen. ‘Kinderen en jongeren hebben mentaal last van de coronapandemie, daarom moeten we extra alert zijn op hoe het met hen gaat,’ waarschuwt ze. Unicef roept overheden daarom op om juist in tijden van corona de noodzakelijke beslissingen te nemen om het welzijn van kinderen te verhogen. Kinderen en jongeren hierbij betrekken is essentieel. 


Armste kinderen harst geraakt

Veel coronamaatregelen en gevolgen, zoals het sluiten van de scholen, beperkte toegang tot gezondheidszorg, economische achteruitgang en de veranderingen in de werk-privébalans bij ouders, hebben invloed op de ontwikkeling van kinderen en hun mentale en fysieke gezondheid. Laszlo: ‘Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grotere ongelijkheid.’

 

Een aantal cijfers uit het rapport

  • In meer dan een kwart van de rijke landen is de kindersterfte nog altijd boven de 1 per 1.000 kinderen.
  • Zeker 40 procent van de kinderen heeft op 15-jarige leeftijd nog geen basisvaardigheden in lezen of rekenen. 
  • In de meeste landen heeft 1 op de 5 kinderen een gebrek aan zelfvertrouwen om nieuwe vrienden te maken. 
  • Onder 15-jarige in Nederland maakt 81 procent makkelijk nieuwe vrienden.
  • In 10 landen blijkt dat 1 op de 3 kinderen kampt met overgewicht of obesitas.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen