Het belang van stikstofoxide of nitric oxide (NO) voor je gezondheid

nitric-oxide-no-stikstofoxide
04 december 2020


Nitric oxide (NO), in het Nederlands stikstofoxide, is hét natuurlijke wondermiddel dat je helpt gezond te blijven. Het slechte nieuws: je kunt het niet bij de apotheek halen. Het goede nieuws: je lichaam kan zelf aanmaken. Dat doet het vooral wanneer je beweegt. Alles over het belang van stikstofoxide voor je gezondheid.

Stikstofoxide is een klein gasvormig molecuul dat ook wel stikstofmonoxide wordt genoemd, met de chemische formule NO. Het wordt een vrije radicaal genoemd. Het wordt beschouwd als een luchtvervuiler, die verantwoordelijk is voor de afbraak van de ozonlaag. Stikstofoxide afkomstig van automotoren, industrieën en energiecentrales is de oorzaak van zure regen en smog.

NO: een signaalmolecuul

Dat kan toch nóóit gezond zijn, zou je denken? Maar toch is nitric oxide dat zeker wel. Het is namelijk aangetoond dat deze stof een zeer belangrijke signaalmolecuul is in levende organismen, waaronder het menselijk lichaam. 

Vrees niet, je hoeft nu meteen boven de uitlaat van je auto te gaan hangen! NO wordt namelijk ook door ons eigen lichaam geproduceerd. Dat gebeurt vooral bij lichaamsbeweging en inspanning.

De aanmaak van stikstofoxide bij inspanning

Nitric oxide wordt bij inspanning en beweging vrijgemaakt aan de binnenkant van je bloedvaten. Het zorgt voor vaatverwijding en dat is goed voor doorbloeding, hartvaten maar ook voor je hersenen. Het zorgt er ook voor dat plaatjes in je bloed niet kunnen klonteren en controleert je cholesterol.

Nitric oxide is niet alleen belangrijk voor je energie en uithoudingsvermogen, maar ook voor je herstel. De aanmaak van NO heeft een positieve invloed op je hart en bloedvaten, het zenuwstelsel, je longen, je organen en je immuunsysteem. 

Nobelprijs

Er zijn de afgelopen twintig jaar talloze onderzoeken gedaan naar nitric oxide. In 1998 werd zelfs een Nobelprijs uitgereikt aan drie wetenschappers die de belangrijke rol van NO vaststelden. 

Nitric oxide: het belang van NO voor je lichaam

  • NO helpt het brein bij de informatieuitwisseling tussen zenuwcellen in de hersenen.
  • NO ondersteunt ook het immuunsysteem bacteriën bij het afweren van bacteriën en de verdediging tegen tumoren.
  • NO reguleert de bloeddruk, doordat het de aderen wijder maakt. 
  • NO vermindert ontstekingen.
  • NO verbetert de slaapkwaliteit
  • NO verstekt de zintuiglijke waarnemingen (zoals de reuk).
  • NO vergroot je kracht en uithoudingsvermogen. 
  • NO helpt de spijsvertering.

Nitric oxide: een wondermiddel

Erik Scherder en Leonard Hoftra noemen nitric oxide ion hun boek Hart voor je brein een soort wondermiddel. Niet in een potje verkrijgbaar bij de apotheek, wel door je eigen lichaam geproduceerd. Hoe meer je beweegt, hoe meer nitric oxide je lichaam aanmaakt. Daarom is bewegen zo ontzettend gezond. 

Kom uit je stoel voor meer stikstofoxide

Hofstra: "Als je sport, gaat het bloed sneller door de aderen stromen. Hoe harder het bloed 'schuurt' langs de wanden, hoe meer de productie van nitric oxide opgang komt.". "Je maakt je eigen supermedicijn aan. Een stof die ik als cardioloog niet kan voorschrijven."

De grote hartenkreet van Hofstra en Scherder is dan ook: kom uit je stoel en beweeg, zo vaak als je kunt. Het is goed voor je hart, je brein en je immuunsysteem; het helpt je gezond te blijven. 

 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen