Onderzoek: stress, hoge werkdruk en burn-out aan de orde van de dag door coronacrisis

jonge vader telefoneert en prepareert eten met peuter in zijn armen
20 juli 2020

Maar liefst 34% van alle werkenden geeft aan dat de werkdruk hoger is dan ooit door de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder een representatieve groep van 2.500 werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. 

Maar liefst een op de vijf mensen voelt zich meer dan ooit onder druk staan om goed te presteren op het werk. 11% van de werkenden zit ten gevolge van de coronacrisis tegen een burn-out aan en bij 21% is het ziekteverzuim op het werk gestegen. 16% van de ondervraagden is uitgeput vanwege de hoge werkdruk door de crisis.

Schokkende cijfers

CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt de nieuwe cijfers “schokkend”. Meer dan een miljoen mensen zijn dus uitgeput, becijfert hij, en miljoenen werkenden staan onder hoge druk. “De coronacrisis is een ongekende aanjager van stress op de werkvloer.”

Zorg en onderwijs

De sectoren waar de meeste werkstress wordt ervaren ten gevolge van de coronacrisis zijn de zorg (54%) en het onderwijs (59%). In het onderwijs overweegt 1 op de 5 over te stappen naar een andere sector vanwege de werkdruk. Schokkend, in een sector die toch al kampt met een groot lerarentekort. In de zorg overweegt 14% een overstap naar een andere sector. 

Ook in marktsectoren

Maar ook in commerciële sectoren is de werkdruk flink toegenomen door de coronacrisis. Bijna de helft van de mensen (46%) in de dienstverlenende sectoren ervaart meer stress door de coronacrisis. 15% van de werkenden in de ICT zit momenteel tegen een burn-out aan en 12% heeft zich de afgelopen vier maanden minstens een keer ziekgemeld vanwege de hoge werkdruk. 

Medewerkers gezond houden

SmartVitaal biedt bedrijven een helpende hand met een speciaal programma waarmee zij hun medewerkers gezond kunnen houden in deze ook voor hen uitdagende tijd. En dat loont beslist, zegt professor Hofstra, want “Vitale werknemers zijn niet alleen productiever, ze zijn ook minder bevattelijk voor ziektes en dus ook voor corona. Zolang er geen vaccin of medicijn is, is het immuunsysteem je sterkste wapen tegen het virus.” 

Vitaal Scan

Bedrijven doen er dus verstandig aan te inventariseren hoe het met de vitaliteit van hun medewerkers staat. SmartVitaal vergemakkelijkt deze inventarisatie met de Vitaal Scan. Deze handige online scan geeft inzicht in de fysieke en mentale gezondheid binnen een organisatie. Waar medewerkers hun werkzaamheden ook uitoefenen, hoe staan zij ervoor? Ervaren ze stress? Slapen en bewegen ze nog genoeg? 

Adviesrapport

Werknemers krijgen via de scan direct inzicht in hun eigen leefstijl en op welke punten die verbetering behoeft. Het over-all resultaat brengt SmartVitaal voor de werkgever in kaart in een overzichtelijk adviesrapport. Daarmee kan niet alleen het menselijk kapitaal, maar ook de organisatie als geheel weerbaarder worden maakt tegen corona. Zodat je straks met z’n allen gezond en met goede energie de draad weer kunt oppakken.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen