De acht beste apps om je te helpen ontspannen tijdens de lockdown

ontspanningsapp voor iPhone
15 december 2020

Ontspanning is belangrijk om gezond te blijven. Want langdurige stress kan leiden tot burn-out en tot allerlei fysieke klachten. Maar als je gespannen bent, is ontspannen soms makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kan een ontspanningsapp je helpen. De 8 beste ontspanningsapps.  

1. Headspace – ontspanningsapp op basis van je gemoedstoestand

Headspace is een van de bekendste meditatieapps in de appstores. Deze app biedt honderden meditatieoefeningen, gericht op zowel beginnende als gevorderde mediteerders. Om de eventuele keuzestress die daaruit zou kunnen voortkomen te ondervangen, kun je een geschikt programma zoeken op basis van je gemoedstoestand. Headspace heeft een betaalde en een gratis variant. Met de gratis variant krijg je alleen toegang tot een aantal basisfuncties. Wil je meer, dan zul je een abonnement moeten afsluiten.

2. Calm – ontspanningsapp voor de betere meditatie

Calm is de Rolls Royce onder de meditatieapps. Ook qua prijs trouwens, maar daarvoor krijg je dan ook toegang tot een hele berg aan handige features. Je kunt er kiezen voor een individuele meditatie a la carte, maar ook voor een dagelijks meditatieprogramma gedurende een aantal dagen tot een aantal weken.

Calm is een geweldige meditatie-app voor beginners, maar biedt ook een aantal opties voor de meer gevorderde gebruiker. De begeleide meditatiesessies zijn beschikbaar in verschillende lengtes van drie tot 25 minuten. Ze zijn ingericht rondom verschillende thema’s, zoals het beheren van stress, geluk, dankbaarheid, eigenwaarde en vergeving. Ook biedt Calm verschillende ademhalingsprogramma’s gericht meer ontspanning en slaap. Ben jij een gevorderde mediteerder, dan is dit een goede app voor jou.

3. Let’s Meditate – ontspanningsapp voor de beginnende mediteerder

Let’s Meditate is een gratis meditatie-apps. Het voordeel: het kost je niks. Het nadeel: het aanbod is vrij beperkt. Maar elk nadeel heb z’n voordeel, want in al zijn gratisheid biedt de app een rustgevend simpele user-interface en een al even overzichtelijk aanbod aan meditatieprogramma’s. Wil je beginnen met mediteren en daar niet meteen heel veel geld aan kwijt zijn? Dan is deze app iets voor jou.

4. Sanvello – ontspanningsapp voor je mentale gezondheid

Sanvello is een app voor het bevorderen van je algehele mentale gezondheid. Daarvoor biedt de app verschillende programma’s aan. Een daarvan is meditatie. Sanvello beschikt daarnaast over oefeningen voor cognitieve gedragstherapie en verschillende ontspannings- en ademhalingstechnieken. Ook deze app kent een gratis en een betaalde abonnementsvariant. Alleen bij die laatste krijg je in de app toegang tot alle functies.

5. Happify – ontspanningsapp voor positieve psychologie

Happify wil gebruikers helpen om stress, angst en negatief denken te verminderen en het hun emotionele welzijn te verbeteren. Gebruikers maken een account aan op Happify en beantwoorden een korte vragenlijst die de app helpt de beste ‘track’ voor deze gebruiker te presenteren. Tracks zijn een verzameling activiteiten en spelletjes gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, mindfulness en positieve psychologie, zoals ‘beter omgaan met stress’ of ‘negatieve gedachten overwinnen’. Gebruikers hebben toegang tot gratis tracks of kunnen voor een betaalde abonnementsvorm kiezen, waardoor ze toegang krijgen tot nog meer tracks en functies, zoals voortgangsstatistieken. Gebruikers kunnen ook deelnemen aan de Happify-community en worden in de Happify Daily getrakteerd op positief nieuws.

6. MindMeister – ontspanningsapp voor meer overzicht

Als je het druk hebt of kampt met stress, kunnen er vaak allerlei gedachten door je hoofd gaan waardoor je niet tot rust komt. Mindmapping is een methode die je kan helpen om deze gedachten ‘een plek te geven’. Een geweldige mindmapping-app om te proberen is MindMeister. Naast een online interface is de mindmapping service ook beschikbaar op mobiele apparaten.

Met behulp van de app kun je snel en eenvoudig organiseren, prioriteiten stellen en nieuwe gedachten genereren. Ook biedt de app een aantal tools om een mindmap te maken met verschillende thema's, stijlen, kleuren en pictogrammen. Ook in real-time met anderen amenwerken aan een mindmap is mogelijk. Als je een abonnement hebt, kun je deze mindmaps ook exporteren en er bestanden en afbeeldingen aan toevoegen.

7. Insight Timer – onspanningsapp voor bijna alles in het leven

Insight Timer bevat meer dan 30.000 meditaties en muziektracks die je gratis kunt bekijken. Ze zijn gerubriceerd rondom belangrijke thema’s als omgaan met angst en stress, leiderschap, betere relaties en diep slapen. Om de app beter te begrijpen, zijn er veel verschillende community functies en discussiegroepen met gebruikers van over de hele wereld. Je kunt ook je eigen statistieken en mijlpalen bekijken om zicht in je eigen prestaties te krijgen. Met een plus-abonnement kun je de hele bibliotheek van meditaties downloaden om deze ook offline te gebruiken.

8. Sleep Cycle – ontspanningsapp voor een goede nachtrust

Voldoende goede nachtrust is de basis van een goede gezondheid. Maar voor velen van ons is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Als je moeite hebt in slaap te vallen of wakker te worden, heeft dat vaak veel impact op hoe je je overdag voelt. Sleep Cycle biedt uitkomst. Deze app houdt je slaapcyclus in de gaten en zorgt ervoor dat je op het gunstigste moment ontwaakt. Voordat je naar bed gaat, kunt je een uiterste ontwaaktijd instellen. De app zal je dan wakker maken in een lichte slaapfase gedurende de periode die daaraan voorafgaat.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen