Op deze leeftijd hebben we het meeste zelfvertrouwen

28 april 2020

Wijsheid komt met de jaren. Zelfvertrouwen kennelijk ook. Op deze leeftijd voelen we ons volgens de wetenschap het zekerst over onszelf. 

Zelfvertrouwen is iets waarmee sommige mensen overmatig gezegend zijn, terwijl anderen er een chronisch tekort aan ervaren. Een kwestie van aanleg en waarschijnlijk ook opvoeding. Over dingen waarin je goed bent voel je je nu eenmaal zekerder dan over dingen die je niet goed onder de knie hebt. Maar ook je leeftijd speelt mee waar het om zelfvertrouwen gaat. Zelfvertrouwen komt met de jaren. 

Psychologisch onderzoek

Uit een onderzoek van de American Psychological Association, in 2018 gepubliceerd in het Psychological Bulletin, blijkt dat er een specifieke leeftijdscategorie is waarbinnen ons zelfvertrouwen het grootst is. Voor het onderzoek werden de resultaten van 191 eerdere onderzoeken vergeleken, om inzicht te krijgen in hoe ons zelfvertrouwen zich ontwikkelt gedurende ons leven. 

Meer zelfvertrouwen

Zo ontdekten de onderzoekers dat er gedurende een mensenleven een natuurlijke toename en afname is van ons zelfvertrouwen, maar dat het over de gehele linie toeneemt naarmate we ouder worden. Enkele andere interessante bevindingen uit het onderzoek: 


  1. Je zelfvertrouwen neemt toe tussen je vierde en je elfde levensjaar.
  2. Het stopt met toenemen tussen je elfde en vijftiende levensjaar. Puberteit, wie is er niet onzeker door geworden...
  3. Tot ongeveer je dertigste levensjaar neemt je zelfvertrouwen weer rap toe.
  4. Dat doet het daarna ook, tot ongeveer je zestigste, maar wel wat minder hard.


Meeste zelfvertrouwen

En de leeftijden waarop je je het aller-, aller-, allerzekerst voelt over jezelf? Dat is, tromgeroffel, van je zestigste tot je zeventigste levensjaar. Na je zeventigste zou je zelfvertrouwen weer iets kunnen afnemen, maar het gros van de senioren blijft gewoon ontzettend stevig in de schoenen staan. Of nou ja, in elk geval mentaal dus. Zelfs na hun negentigste barsten heel veel oude van dagen nog van het zelfvertrouwen!

Eigenliefde

Dat je zelfvertrouwen rond je zestigste een piek bereikt, heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat je jezelf rond die leeftijd eindelijk volledig neemt zoals je bent. In die levensfase stop je ermee je zorgen te maken over wat anderen van je vinden. Is dat dikke pech voor wie nog jong is en zich al onzeker voelt wanneer hij een een deksel van een potje moet draaien? Welnee! Het betekent immers dat hen op het gebied van zelfbeeld, eigenliefde en zelfvertrouwen nog heel veel moois te wachten staat.


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen