Schuilnamen voor suiker: zo herken je suiker op de etiketten

01 maart 2021

De chemische naam voor suiker is sacharose, maar suiker heeft ook heel veel andere benamingen. Op de etiketten van producten worden vaak schuilnamen gebruikt in plaats van het woord ‘suiker’. Hierdoor lijkt een product vaak gezonder dan het daadwerkelijk is. Het is daarom belangrijk om etiketten goed te lezen. Wist je dat er wel meer dan vijftig schuilnamen voor suiker zijn? Om ze allemaal te onthouden is misschien te veel gevraagd, maar in dit artikel leggen we je uit hoe je ze gemakkelijk kunt herkennen. 

Wat is suiker? 

Suiker is een zoete stof en komt van nature voor in onder andere fruit, groente en melk. Het bestaat uit glucose en fructose en behoort tot de koolhydraten. Fructose wordt door je lever verwerkt en glucose wordt opgenomen in je bloed. Het hormoon insuline brengt de glucose naar je cellen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam energie krijgt. Je hebt energie nodig om te kunnen functioneren, dus suiker is niet slecht voor je lichaam – mits je er niet te veel van binnenkrijgt.

 

Schuilnamen voor suiker herkennen

Als je niet oplet kun je, zonder dat je het door hebt, gedurende de dag veel suiker binnenkrijgen. Dit komt doordat suiker in heel veel producten wordt gestopt; brood, crackers, vleeswaren, sauzen, yoghurt, noem maar op. Dat zie je op het eerste gezicht vaak niet, omdat er heel veel schuilnamen voor suiker zijn. Je hoeft ze niet allemaal uit je hoofd te leren, zolang je ze maar herkent en bewust bent dat de term suiker niet de enige benaming voor suiker is. Als er op het etiket geen suiker vermeld staat, betekent het dus niet per definitie dat er geen suiker in zit. Sterker nog, waarschijnlijk is er een schuilnaam voor gebruikt. Deze regels kunnen je helpen om schuilnamen voor suiker te herkennen:

 • Alles dat de term suiker bevat, zoals kandijsuiker, kaneelsuiker, geleisuiker en basterdsuiker.
 • Alles dat eindigt op -siroop of -stroop, zoals agavesiroop, ahornsiroop, esdoornsiroop, glucosestroop en dadelstroop.
 • Alles dat eindigt op -ose, zoals ribose, galactose, maltose en isoglucose.
 • Alles dat eindigt op -sap of -sapconcentraat, zoals geconcentreerd perensap, vruchtensapconcentraat en druivensapconcentraat.
 • Er blijven ook nog uitzonderingen over van schuilnamen voor suiker:
  - Cassonade
  - Demerara
  - Honing
  - High fructose corn syrup (HFCS)
  - Kandij
  - Karamel
  - Maltodextrine
  - Melasse
  - Nectar
  - Oerzoet
  - Turbinado 


Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen