Dit is SmartVitaal

23 april 2021

Steeds meer ondernemers maken actief werk van gezonde en vitale medewerkers en zetten in op gezondheidsmanagement, verzuimreductie, stressreductie, preventie en duurzame inzetbaarheid. Dat is niet zo vreemd, want gezonde en vitale medewerkers in een gezonde werkomgeving zorgen voor een succesvol bedrijf, met een gezond rendement. Hoe ze dat doen? Met de slimme technologie van SmartVitaal.

Duurzame inzetbaarheid verhogen

SmartVitaal is dé health technology partner van bedrijven. Met een online medisch onderzoek (een preventief medisch onderzoek (PMO) in de zin van artikel 18 Arbowet), een breed scala aan online gezondheidstests en een persoonlijk vitaliteitsprogramma voor elke medewerker, maken wij preventie niet alleen makkelijk, maar ook nog eens leuk. Als een digitale vitaliteitsassistent verhoogt SmartVitaal zo de duurzame inzetbaarheid binnen elke organisatie.

De voordelen van werken met SmartVitaal

Gezonde en vitale medewerkers, dat wil toch elke werkgever? De grote vraag is alleen: hoe bereik je dit zonder meteen 5 extra FTE's op de payroll te moeten zetten? De healthtech van SmartVitaal biedt uitkomst: low effort, high impact verzuimpreventie voor grote en kleinere organisaties. Organisaties als Zeeman, Kadaster, Vesteda, Medialane en Provincie Flevoland werken al met SmartVitaal. Dit is waarom:


1. Effectieve preventie – SmartVitaal zorgt voor een verzuimreductie van minimaal 20%.

2. Hogere productiviteit – Met SmartVitaal verhoog je de energie en productiviteit van je medewerkers met zo’n 30%.

3. Grotere werknemersretentie – Vitale werknemers zijn 60% meer betrokken en ervaren 40% meer werkplezier.

4. Positiever werkgeversimago – Steeds meer werknemers kiezen hun werkgever niet alleen uit op grond van financiele arbeidsvoorwaarden, maar ook op grond van voldoende ook voor hun persoonlijke welzijn

5. Lagere kosten – Verzuimreductie betekent kostenreductie. Verzekeringspremies dalen en opbrengsten stijgen, dankzij verduurzaming van de inzetbaarheid van medewerkers.


Zo verhoogt SmartVitaal de vitaliteit binnen elke organisatie

SmartVitaal biedt bedrijven een breed scala aan met elkaar samenhangende en elkaar versterkende diensten en producten, waarmee zij binnen hun organisatie vitaliteit en een gezonde leefstijl onder medewerkers kunnen verhogen, en het ziekteverzuim kunnen reduceren. Dit zijn ze:

1. Breed scala aan online gezondheidstests

Onze gezondheidstest vormt het kloppende hart van het dienstenpakket van SmartVitaal. De test is een online preventief medisch onderzoek (PMO) in de zin van artikel 18 van de Arbowet. Werkgevers zijn verplicht hun werknemers zo'n PMO periodiek aan te bieden. Het is de enige medisch goedgekeurde online gezondheidstest van Nederland, getoetst door een team van onderzoekers en medisch specialisten. 

Ons gezondsheidsonderzoek hoeft dus niet fysiek te worden afgenomen en geeft toch in vrijwel alle gevallen dezelfde uitslag als een fysiek onderzoek door een arts. Het PMO brengt alle factoren van iemands leefstijl en hartrisico in kaart en legt verbanden tussen deze factoren onderling. Indien nodig, kan uiteraard een fysiek vervolgonderzoek worden afgenomen. 

Naast dit PMO biedt SmartVitaal nog veel meer online medische tests en onderzoeken, bijvoorbeeld op het gebied van burn-out, stress, slaap, DNA en risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), met daaraan gekoppeld passende dienstverleners en producten. Van Arboarts naar digitale innovatie: eenvoudig, slim en voordelig. 

2. Data en Analytics

De data die je met  het PMO van SmartVitaal ophaalt uit jouw organisatie, biedt een onuitputtelijke bron van informatie waarmee effectieve sturing op thema’s als stressreductie, verzuimreductie en duurzame inzetbaarheid mogelijk wordt. Dit alles maakt ons PMO slim, voordelig, eenvoudig in gebruik, schaalbaar én bruikbaar voor toekomstig inzetbaarheidsbeleid. 

Krijg snel inzicht in de vitaliteit en gezondheid binnen jouw organisatie, aan de hand van geanonimiseerde interne leefstijl- en hartrisicoscores. Onze analytics maken onderscheid tussen de relevante leefstijlfactoren: beweging, gewicht, voeding, slaap, roken en stress, waarbij werknemersprivacy uiteraard is gewaarborgd. Deze analytics dienen als uitstekende basis voor verzuimpreventie. Waar liggen voor jouw organisatie de aandachtspunten? 

De SmartVitaal-API integreert de functionaliteit van het interventieprogramma moeiteloos in elk eigen softwaresysteem of HR-portal. Ook kunnen bestaande services of diensten gemakkelijk worden toegevoegd aan het vitaliteitsprogramma van SmartVitaal.

3. Actieplan op maat

Aan de hand van de analytics en een advies van ons medisch team wordt samen met de organisatie een actieplan opgesteld met daarin de interne doelen en concrete te nemen stappen, met gerichte interventies en interne activatie. Samen maken we werk van de vitaliteit van jouw mensen en daarmee van preventie binnen jouw organisatie.

4. Activatiecampagnes

SmartVitaal ondersteunt HRM bij het vergroten van de zichtbaarheid en bekendheid van ons aanbod en van gezondheid en vitaliteit in het algemeen. Onze communicatiespecialisten en gedragspsychologen staan klaar om met elke organisatie een interne campagne op maat te ontwikkelen waarmee alle medewerkers worden geactiveerd.

5. Preventie op maat

Het invullen van onze online gezondheidstest leidt tot een leefstijlcijfer en hartrisicoscore: de twee bepalende factoren voor het bepalen van iemands vitaliteit. Op basis van die scores ontvangt de medewerker persoonlijke adviezen en een gevarieerd, flexibel en on-demand aanbod van diensten en producten om de scores te verbeteren. De medewerker kiest zelf welke aanpak het beste bij hem past. Preventie op maat, noemen we dat. Uiteraard kan iedere deelnemer zijn persoonlijke scores te allen tijde inzien en updaten.

6.  Bron van inspiratie en know-how

SmartVitaal ontwikkelt voortdurend challenges, e-learnings, whitepapers en artikelen over zowel persoonlijke vitaliteit als vitale bedrijfsvoering, om deelnemers blijvend te inspireren en informeren. Alles voor een positief bewustzijn van het belang van een goede mentale en fysieke gezondheid binnen jouw bedrijf. 

Meer weten?

Wil jij nog succesvoller worden met vitale werknemers en minder ziekteverzuim? Wil je je werknemers op een toegankelijke manier en zonder gedoe het wettelijk verplichte PMO aanbieden? SmartVitaal helpt je graag. Benieuwd wat SmartVitaal voor jouw organisatie kan betekenen? We vertellen je graag meer over ons innovatieve online PMO en onze ondersteuning bieden bij het verbeteren van de vitaliteit van jouw medewerkers. Neem contact snel contact met ons op, dan vertellen we je hoeveel jij met behulp van SmartVitaal kunt besparen.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen