Spierknopen: wat zijn het en hoe kom je ervan af?

vrouw doet rekoefening tegen spierknopen
08 februari 2021

Spierknopen: we hebben er allemaal wel eens mee te maken, zeker wanneer we vaak en lang achter een beeldscherm werken. Het voelt alsof iemand letterlijk een knoop in je spier heeft gelegd. Maar wat zijn deze knopen nu eigenlijk echt? En wat kun je doen om ervan af te komen? 

Een spierknoop wordt ook wel een triggerpoint genoemd. Het is niets meer dan een zeer lokale verkramping, dus in slechts enkele afzonderlijke spiervezels in plaats van in je hele spier. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking die slecht doorbloed is, waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven.

Hoe spierknopen ontstaan

Triggerpoints of spierknopen kunnen ontstaan in alle spieren in het lichaam, maar doen dat wel altijd op vaste plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie aan de spier overbrengt. Triggerpoints beïnvloeden ook de rondom gelegen spier- en peesverbindingen, waardoor de pijn en stijfheid vaak een veel breder gebied beslaan dan alleen de knoop zelf. 

Overbelasting

Meestal ontstaan spierknopen door overbelasting van je lichaam en dus ook van je spieren. Dat kan een plotselinge overbelasting zijn, maar ook een chronische. Denk hierbij aan een verkeerde beweging, langdurig achter een een computer of ander beeldscherm werken, een verkeerde houding, stress, langdurige inactiviteit (bijvoorbeeld door ziekte of gips) of een sportblessure. 

Spierknopen voorkomen

Om te voorkomen dat je een knoop in je spier krijgt, is het dus zaak om goed voor je lichaam te zorgen. Dat begint natuurlijk bij goede voeding. Laat alcohol, suiker- en cafeïnehoudende dranken en fastfood zo veel mogelijk staan, omdat deze voedingsmiddelen allemaal tot uitdroging kunnen leiden. Water drinken is ook van groot belang voor een goede werking van je spieren. Wanneer je spiercellen te weinig vocht bevatten, krijg je eerder last van spierkrampen en dus ook van spierknopen. 

Spierknopen door werken achter de computer

Heb je een zittend beroep en/of werk je veel achter een beeldscherm? Neem dan voldoende pauzes. Kom dus na elke drie kwartier even achter je bureau vandaan om te bewegen. Doe wat rek en strekoefeningen of maak een ommetje. Je spieren zijn nu eenmaal ontworpen om op regelmatige basis te worden geactiveerd. Doe je dat niet, dan is dat vragen om spierknopen. En ook je leefstijl heeft invloed. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en doe ontspanningsoefeningen wanneer je gestrest bent. En ook massages kunnen helpen om je spieren gezond te houden. 

Spierknopen genezen

Heb je toch een spierknoop te pakken? Dan is het zaak voldoende water te blijven drinken en veel rust te nemen. Ga op tijd naar bed en neem even een paar dagen afstand van je computer, of stop met het uitvoeren van de handelingen die de spierknoop hebben veroorzaakt. Rek de spier met de knoop ook een paar keer per dag op. Doe dit wel rustig en met beleid, je wilt de zaken niet nog erger maken. Ook een deep tissue massage kan voor veel verlichting zorgen. 

Gaan spierknopen vanzelf weg?

Als je al wat langer met een spierknoop rondloopt, is het raadzaam een fysiotherapeut te bezoeken. Hij of zij kan met oefeningen en massages helpen de klachten te verlichten en ook de onderliggende oorzaken in kaart brengen. Zorg, tot slot, voor genoeg (laag-intensieve) lichaamsbeweging. Maak geregeld een wandeling, ga zwemmen, of doe yoga. Je spieren zullen je dankbaar zijn.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen