Stoppen met alcohol: zo houd je het vol

07 januari 2021

Dry January: steeds meer mensen doen eraan mee en drinken de gehele maand januari geen alcohol. Als je geregeld alcohol drinkt, kan het nog best lastig zijn om het niet drinken vol te houden. Met deze tips lukt het je hopelijk toch om (al dan niet tijdelijk) te stoppen met alcohol. 

1. Herinner jezelf eraan wat de reden is dat je (tijdelijk) niet meer wilt drinken

Denk elke dag even terug aan het moment waarop je dacht: dit wil ik niet meer. Ik wil stoppen met drinken. Of je nou af en toe een biertje drinkt, of elke dag een fles wijn achteroverslaat, er is een reden dat je bent gestopt. Misschien begonnen de katers je te wreken? Misschien zorgde de alcohol ervoor dat je dingen ding doen of zeggen waarvan je de volgende ochtend spijt had. Misschien ging de alcohol ten koste van je prestaties op je werk, of je maandbudget. Verlies je motivatie niet uit het oog en denk er dagelijks even aan terug, wanneer het plotseling een sterke behoeft aan een alcoholisch drankje ervaart. 

2. Zoek een medestander

Als je samen met je partner of een goede vriend stopt, dan wordt niet drinken veel makkelijker. Er onstaat dan sociale druk om het vol te houden en bovendien kom je, wanneer je bij elkaar bent, niet in verleiding om met de ander mee te drinken. Bovendien kun je elkaar ondersteunen op moeilijke momenten.  

3. Vertel aan zo veel mogelijk mensen dat je (tijdelijk) bent gestopt met drinken

Door anderen op de hoogte te stellen van je soberheid, stel jehen in de gelegenheid om daar rekening mee te houden. Zo voorkom je dat er gewoontegetrouw een alcoholisch drankje voor je wordt ingeschonken. Het is bovendien een extra stok achter de deur voor jezelf. Want wie wil zijn omgeving nou vertellen dat zijn grandioze plan om (tijdelijk) niet meer te drinken faliekant is mislukt? 

4. Download een app die je helpt om niet te drinken

Er zijn verschillende apps te downloaden die je kunnen helpen om het niet-drinken vol te houden. Ze sturen je bijvoorbeeld meldingen over mijlpalen, bieden fora waarop ‘lotgenoten’ elkaar op de hoogte houden van hun ervaringen en uitdagingen en maken inzichtelijk hoeveel geld je al hebt bespaard. De app I Am Sober (Ik ben nuchter) is bijvoorbeeld zo’n app. Hij is beschikbaar in het Nederlands en nog gratis ook. 

5. Doe alle alcohol het huis uit

Als je hele koelkast vol flessen wijn ligt, wordt het lastiger om de verleiding te weerstaan, zeker wanneer je een thuisdrinker bent of was en het de gewoonte was om ‘s avonds (of ’s middags) een fles wijn open te trekken. Doorbreek de gewoonte van het thuisdrinken door op de momenten waarop je normaliter een fles drank open zou trekken iets anders te gaan doen. Sporten bijvoorbeeld, of puzzelen. Heb je geen zin om ’s avonds thee te drinken? Haal dan gewoon alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier in huis. 

6. Trek je niks aan van wat anderen vinden

Veel mensen die drinken vinden dat mensen die niet drinken ongezellig zijn. Ze hebben het gevoel dat mensen die niet drinken de pret bederven of spelbrekers zijn en zullen je niet zelden proberen te verleiden om toch gewoon een drankje mee te drinken. Trek je hier niets van aan en houd vast aan je plan. Jij weet waarom je het doet. Dat anderen ‘niet drinken’ niet gezellig vinden is niet jouw probleem, maar hun probleem. 

7. Realiseer je wat voor positieve gevolgen niet drinken zal hebben

Stoppen met alcohol drinken heeft veel positieve gevolgen. Voor je gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn en voor je portemonnee. Als je niet drinkt ga je beter slapen, voel je je fitter, heb je geen katers meer, krijg je een stralendere huid, val je af en kun je je beter concentreren. Bovendien geef je je lever de kans zich te herstellen van de schadelijke gevolgen van alcohol. Het goede nieuws: dat kan de lever heel goed, als je hem maar wat tijd geeft (minimaal een maand).  

9. Beloon jezelf

Geen alcohol drinken betekent: geld besparen. Leg het geld dat je bespaart apart en bedenk wat je ermee zou willen doen. Misschien een leuk uitstapje wanneer corona het weer toelaat? Of die ene tas die je al jaren wil bezitten. Zo beloon je jezelf voor het volhouden van je soberheid. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen