Vergeet superfood, als je deze dingen eet ben je gezond bezig

28 april 2020

Ineens was het een fenomeen: superfoods. Mensen gooiden handenvol met chiazaden door hun geitenyoghurt, verklaarden avocado’s heilig, maakten de gojibes het centrale thema van elk menu en waren net zo kien op hun quinoa als verstokte vleeseters op hun bal gehakt. Maar is het nou echt nodig om die producten te eten? Of is een stamppotje andijvie een prima alternatief? 

Al deze voedingsmiddelen werden tot superfood gebombardeerd omdat ze een súperhoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten zouden bevatten. Dat zou dan weer allerlei súperpositieve effecten hebben op de gezondheid. 

Variatie

Maar helaas, de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods missen vaak een wetenschappelijk basis. Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen die gezond voor je zijn. Noten, olijfolie, blauwe bessen, rode druiven, knoflook, vette vis, als je er voldoende van eet, dan doe je je lief en gezondheid een groot plezier. Maar dat wil niet zeggen dat er één voedingsmiddel is dat alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten is nog altijd de beste manier om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.


De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Dat is dus goed nieuws voor iedereen die een voedingsproduct wil verkopen. Huur een hip reclamebureau in, roep hard en vaak dat dit hét nieuwe superfood is, en je sales krijgt direct een boost. Cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten, ze passeerden allemaal de revu als superfood.

Antioxidanten

Natuurlijk bevatten al deze producten hun eigen positieve eigenschappen voor je gezondheid. Maar ze zijn vaak duur en niet perse voordehandliggend om een simpele maaltijd mee te koken. Gelukkig liggen er ook heel veel ‘gewone’ producten in de supermarkt die je volgens dezelfde normering als superfood kunt aanmerken. Bessen bijvoorbeeld, maar ook rode druiven, knoflook, uien, verschillende soorten kool, tomaten, broccoli, groene bladgroenten en spruitjes. Maar ook vette vis, olijfolie, noten, donkere chocolade en groene thee zijn supergoed en dus superfood. Net als de meeste andere superfoods, bevatten deze voedingsstoffen vitamines, mineralen en antioxidanten, die allemaal goed voor je gezondheid zijn. 

Supergoed bezig

In elk geval bestaat er niet één voedingsmiddel dat alle essentiële voedingsstoffen levert die jouw lichaam nodig heeft. Superfood is dus een mythe, maar supergoed bestaat zeker wel. Wat supergoed dan is? Om te beginnen dien je je voedselinname aan te passen aan je persoonlijke omstandigheden. Lichamelijke arbeid of intense sport vraagt om een ander eetpatroon dan een zittend beroep. Eet bovendien gevarieerd, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet dus voldoende groenten en fruit, eet noten en vette vis in plaats van rood vlees, kies voor olijfolie in plaats van palmolie en drink lekker veel groene thee. Dan ben jij supersmart aan je vitaliteit aan het werken en dus hartstikke gezond bezig.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen