Raad voor de Volksgezondheid: voer suikertaks in en maak gezond eten goedkoper

kind eet groente
07 april 2021

De overheid moet meer doen om een gezonde leefstijl te bevorderen. Daarvoor pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een rapport.

De RVS stelt dat er een verbod moet komen op reclame voor ongezond voedsel. Ook stelt het adviedsorgaan voor om de btw op gezond eten zoals groente en fruit te verlagen en een suikertaks in te voeren. Gemeenten moeten volgens de Raad de bevoegdheid krijgen om fastfoodrestaurants en snackbars te weren om een gezondere leefomgeving te bevorderen.

1,7 miljard euro voor preventie

Volgens de RVS zou twee procent van het budget van het budget van het ministerie van Volksgezondheid een goed startbudget opleveren voor preventie. Dat percentage staat gelijk aan ruim 1,7 miljard euro. Naast een financiële investering wil de Raad dat er een wettelijke verplichting komt voor het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Er zou een ondergrens moeten worden vastgesteld op gezondheidsgebied, staat in het rapport.

Gezondheidsachterstanden en maatschappelijke problemen

Gezondheidsachterstanden houden verband met andere maatschappelijke problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden en een ongezonde leefomgeving. Nederlanders met een kwetsbare maatschappelijke positie (laag inkomen en praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een theoretische opleiding en een hoog inkomen. Ze leven bovendien gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid

Daarom adviseert de Raad het ministerie van Volksgezondheid om in samenwerking met andere relevante ministeries tot een gezamenlijke aanpak te komen en dit beleid minimaal vijftien jaar lang te voeren. "Zeker omdat sommige oorzaken van achterstanden overgedragen worden van generatie op generatie. Dat geldt met name voor armoede, schulden en bestaansonzekerheid", aldus de raad.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen