Thuiswerken bij een hittegolf: tips voor werken in de warmte

Knappe thuiswerkende vrouw geniet van koele lucht voor  een grote ventilator.
10 augustus 2020

Nederland heeft officieel te maken met een hittegolf. Terwijl een deel van Nederland nog lekker van de vakantie geniet en verkoeling zoekt langs de kust of in een zwembad, zijn anderen alweer (of nog steeds) aan het werk. Voor wie door corona nog/weer thuiswerkt, zullen de dertigplus temperaturen een behoorlijke uitdaging vormen. Hoe blijf je productief en monter doorwerken terwijl het zweet op je bovenlip staat? Vijf tips.

Tip 1: hou je huis koel

Dit lijkt een enorme inkopper, maar je huis op een lagere temperatuur houden vraagt om verschillende inspanningen. Als je budget het toelaat, investeer dan in een krachtige ventilator. Met warmer wordende zomers zul je die de komende jaren nog wel vaker nodig hebben. Vul, voor nog meer verkoeling, flessen met water en leg ze in de vriezer. Plaats zo’n bevroren fles, wanneer het binnen echt te warm begint te worden, op de grond of op een tafel(tje) vóór de ventilator. Leg er een theedoek onder om het condens op te vangen. De ventilator blaast nu koude lucht, afkomstig van het ijs in de flessen, rond in je huis. Zo kun je de binnentemperatuur naar beneden brengen. 

Tip 2: begin vroeg

Vanaf een uur of negen ’s ochtends begint de buitentemperatuur rap op te lopen. Vóór die tijd is het buiten nog vrij aangenaam. Als jouw werk en werkgever het toelaten, zet dan je wekker extra vroeg en begin al in de vroege ochtend (vanaf een uur of vijf/zes) aan je werkzaamheden. Zo ben je vroeger in de middag klaar en werk je minder uren in een oververhit huis. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de warmste uren van de dag je computer dicht te klappen en pas ’s avonds, wanneer het weer wat afkoelt, verder te werken.  

Tip 3: lucht je huis in de vroege ochtend en de avond

Als je toch zo vroeg begint met werken, zet dan zodra je wakker bent alle ramen en deuren open. De bedoeling is dat je je huis flink doorlucht met de nog relatief koele buitenlucht. Zo koelt je huis van binnen een paar graden af. Vlak voordat de buitentemperatuur weer boven de binnentemperatuur van je huis uitstijgt, doe je alle ramen en deuren weer dicht. Om de hitte buiten te houden kan het ook helpen om de gordijnen dicht te houden. 

Tip 4: verkoel je lichaam

Om je lijf tijdens het thuiswerken wat af te koelen, kun je je voeten in een emmer koud water plaatsen. Zet naast je computer een plantenspuit met water, waarmee je je gezicht en borst af en toe inspuit. Je kunt ook een theedoek doordrenken met koud water en in je nek leggen. Als je lang haar hebt, steek het dan op voor meer verkoeling in je hals. Drink uiteraard ook voldoende water, want door de hitte verlies je veel vocht. 

Draag bij voorkeur geen synthetische kleding. Zijde en Tencel zijn natuurlijke materialen die als prettige eigenschap hebben dat ze je warm houden in de winter en verkoelen in de zomer. Maar ook luchtig, dun katoen is aangenaam bij warmte. Draag voor een optimaal comfort in tijden van hitte dus vooral kleding van deze materialen, die wijd om je lichaam valt en nergens knelt. Strandtunieken zijn bijvoorbeeld ideaal. Kun je meteen je collega’s in vakantiestemming brengen tijdens de videovergadering.

Tip 5: hou je hoofd koel

Hitte geeft stress. Je lijf wil het liefst in standje niks doen, maar ondertussen zit jij te zweten om die ene belangrijke presentatie uit te werken. Heb je daar ook nog eens stress van? Niet doen! Door stress krijg je het alleen maar nóg warmer. Doe gewoon wat je kunt en voel je niet bezwaard als er wat minder werk uit je handen komt dan wanneer je op een airco-gekoeld kantoor werkt. Bespreek de beperkingen die de hitte veroorzaakt eventueel met je werkgever of leidinggevende. Als het van groot belang is dat jij je werk op tijd afkrijgt, is hij of zij wellicht bereid om een (leen)airco aan je huisadres af te laten leveren, of naar andere oplossingen te kijken.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen