Bijna de helft van de mensen die thuiswerken kampt met fysieke klachten

fysieke klachten door thuiswerken
27 oktober 2020

Maar liefst 41% van de mensen die door de corona zijn gaan thuiswerken, heeft last van fysieke klachten. Het gaat met name om pijn aan de schouders, nek, rug en armen. 44% beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek en 35% weet niet of ze een goede werkhouding aannemen. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder ruim 2600 thuiswerkende leden.  

Vitaliteitspakket voor werknemers

Het CNV pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een vitaliteitspakket aanbieden, met online coaching en een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Piet Fortuin, CNV-voorzitter: ‘Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.’  

Hogere productiviteit

Het thuiswerken heeft ook positieve gevolgen. De helft van de thuiswerkers zegt productiever te zijn en werkt efficiënter. Een op de drie werkt meer uren dan voor de coronacrisis. Een kwart is creatiever en 51% is minder tijd kwijt aan ‘nutteloze overleggen’. Ook de vrijgekomen reistijd wordt voor een groot deel aan werk besteed. 

Mentale belasting

Tegenover de toegenomen productiviteit staat wel een hogere mentale belasting: 36% voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. 1 op de 3 ervaart meer concentratieproblemen. 28% is vaker uitgeput. 8% zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner.  

Minder beweging

Daarbij komt dat mensen ook op het gebied van beweging minder goed presteren dan tijdens de eerste lockdown. 54% haalde toen, in het voorjaar, vaker een frisse neus dan nu. 46% geeft aan te weinig te sporten om fit te blijven. Fortuin: “We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag. Te sporten en te ontspannen. Simpel maar effectief.” 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen