Thuiswerken tijdens de lockdown: zo houd je je relatie goed

15 december 2020

We moeten weer (of eigenlijk nog steeds) thuiswerken. Dat heeft natuurlijk best voordelen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over hoe je haar zit en je bent altijd op tijd op je werk. Maar er zijn ook behoorlijk wat uitdagingen, bijvoorbeeld als je partner ook thuiswerkt. Zo houd je je relatie goed in tijden van thuiswerken. 

De coronalockdown heeft ervoor gezorgd dat we meer tijd met onze partner doorbrengen dan ooit. Dat kán leuk zijn, zeker als je elkaar nog niet zo lang kent, maar kan ook tot spanningen en irritaties leiden. In het microkosmos dat coronaquarantaine heet, raken alle eigenschappen van ‘de ander’ immers genadeloos uitvergroot. Het is dus zaak om je relatie, juist nu, wat extra ‘TLC’ (Tender Love and Care) te geven. Zodat deze coronacrisis niet uitmondt in een relatiecrisis, als je begrijpt wat we bedoelen.

Krop niks op

Wat bijvoorbeeld niet verstandig is als je continu bij elkaar bent, is je mond houden als iets aan de ander je irriteert. Als je er door deze thuiswerksituatie bijvoorbeeld achter komt dat je partner om het kwartier een voor een zijn vingers knakt wanneer jij zit te werken, dan leidt dat bij jou misschien tot rijzende nekharen. Er zit dan maar een ding op: praat erover. Niet op een giftige ‘wat ben jij toch ook een hansworst’-manier, maar op een constructieve, rustige ‘ik vind je nog steeds onwijs lief’-manier, die meteen laat zien dat je je partner opmerkt en dat je oog hebt voor hem. Dus bijvoorbeeld zo: "Ik zie dat je meer dan anders met je vingers knakt, hoe voel je je? Kan ik iets voor je doen?" Zo stel je je partner op zijn gemak en heb je het onderwerp op een acceptabele manier aan de kaak gesteld. 

Doe leuke dingen

Zorg er ook voor dat je regelmatig iets leuks met elkaar onderneemt. Natuurlijk kun je nu even geen tafel boeken in jullie favoriete restaurant, maar je kunt wel een knus diner voor twee arrangeren, en dat hoef je niet eens zelf te koken want er zijn talloze restaurants die tijdelijk op bezorging zijn overgestapt. Of gooi een kleed en een lading lekkers in je tas en ga picknicken in de natuur (mits het droog is en niet te koud, natuurlijk). Door leuke dingen met elkaar te doen herijk je wat makkelijker wat de intrinsieke waarde is van jullie relatie, naast al dat geredder met thuisonderwijs, huishouden en werk. 

Verras elkaar

Probeer elkaar ook af en toe te verrassen, juist in deze tijden van beslommeringen-galore. Neem voor haar haar favoriete tijdschrift mee, verras hem met een koekenpan, je weet zelf vast waar jouw partner blij van wordt. Kleine gebaren van aandacht kunnen ervoor zorgen dat ‘wij’ weer wat meer de moeite waard wordt. 

Stel een kibbelkwartiertje in

Lopen jullie vaker dan je lief is te kibbelen met elkaar? Stel dan twee keer per week een kibbelkwartiertje in. In dat kwartier deel je allebei één punt van kritiek op de ander. Dat bespreek je met elkaar en daar houd je het bij. Als je kinderen hebt, plan je het kibbelkwartiertje natuurlijk na hun bedtijd, zodat zij er alvast geen stress door krijgen. 

Vertel wat je wilt

Heel veel gekibbel kan trouwens ook gewoon voorkomen worden als je met elkaar in gesprek blijft en vooral: je behoeften met elkaar deelt. Vind je het vervelend dat hij zijn jas altijd naast de kapstok gooit in plaats van eraan hangt? Vertel het hem, op een specifieke en directe manier. Dus niet: “Waarom ruim je je troep nou nooit op?” maar “Wil je je jas voortaan aan de kapstok hangen? Dat zou ik heel fijn vinden.”

Doe ook dingen alleen

Een gevaar dat in coronatijden op de loer ligt, is dat je echt alles samen doet. Netflixshows bingen, kaasplankjes bingen, het nieuws bingen, je lijkt wel één persoon. Maar juist als je continu op elkaars lip zit, is het goed om af en toe ook even afstand te nemen en dingen in je uppie te doen. Persoonlijke ruimte kan een enorm verfrissend uitwerking hebben op jou, je partner én jullie relatie. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen